窮撚換床可以去邊到買新?

64 回覆
1 Like 26 Dislike
屋企張碌架床瞓咗十幾年
發曬霉咁 實在頂唔順
嚟緊多咗翻屋企瞓
所以諗住拆咗佢換床(本身連埋衣櫃書枱 都要換)
但係budget有限 $10000內添置過曬房嘅嘢
IKEA又藍又唔買得
想自己訂木板diy
一個女仔又未搞過木工 油牆都未必搞得掂

求教 有冇黃店師傳可以介紹
窮撚表示唔敢問價 問完又俾唔起 好羞家
同埋大個女都想簡簡單單咁裝飾下間房
望落統一啲 簡潔啲 心情都好啲
我唔重物欲 所以唔多嘢要放
上Pinterest見人將IKEA啲櫃diy砌張床出嚟
好似好慳位咁 但冇得去IKEA自己釘木板可以?
*訂木板

釘訂不分 自摑十巴先
煩咗成個月 睇咗成晚瞓唔著 睇通宵畫圖
自推 係裝修台 唔知有冇人睇 唉 瞓醒再上水望望
點解係廚房
我唔係賓印啊 同埋屋企冇工人

我房應該容納到普通 W190cm x D95cm 嘅床架
是咪賣淘寶貨㗎 上網睇 好多都係淘寶圖轉繁體照搬

如果藍店我買翻ikea算啦

但都多謝回覆
如果搵唔到 傢俬無得揀都係硬食IKEA/實惠

其他所謂造都係幫你去大陸廠開圖整

其他方面有得揀就盡量避藍揀黃
我仲煩緊 因為自己平時就有興趣design
所以都有自己畫咗啲圖 度好曬位
係差在搵傢俬
香港又唔似台灣有特力屋 可以輕鬆diy

不過真係好似你咁講
我其實材料工具同油 都諗住去黃店五金買
我自己想買馬拉/台灣木材diy
奈何荷包銀彈有限 買得木材嚟又買唔到工具
傢俬要平無得避,歐洲傢俬貴到hihi
香港買木材已經貴 仲要切割費先最貴
屋企又冇工具 租工具又係錢 不如買過
我係臭西港女 想要日式禪系/ 韓系 一望就白𠽌𠽌軟綿綿嘅房

而呢啲style對傢俬嘅要求未去到歐洲個啲咁精緻

不過IKEA都叫做歐洲傢俬?(假膠
我承認我係俾YouTube教壞
見個啲咩lofi house(雖然抄襲)成日diy整木傢俬
以為買啲木板 搵廠加工完 就可以開心翻屋企揼
我唔係真係咁要求要木
唔會咁易發霉 易打理 易加工 包括上色嘅材質都得

我睇睇纖維板先 你都係本身有設計圖 買料搵廠加工自己整?
二手又要搵人拆同起 又要自己搵車搬
又唔知用唔用得耐 好似唔太化算
我可能今次一換 至少都用上5年以上
所以先才買新嘅又有保養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞