有冇Marketing人後尾轉行?

104 回覆
1 Like 15 Dislike
銀行咩人都收
真咩有咩位啱轉入去
跑數狗
其實真係純粹你好運入到間好公司, 你講果D野有做幾年mkt一定要識,
GA, FB, html, javascript呢d基本, 都未講而家要精Wechat, baidu, video production, graphic design, editing...

愈識得多野愈有價值就係人都知, 但問題係唔成正比姐, 咩工都要keep住學野架啦
但一個人做埋web, IT, 剪片先逗緊2,3萬既話, 對比其他工真係狗黎
人地專一樣就4萬起跳, 你識十樣但就得兩三萬因為mkt比人感覺就係無樣專

奉勸未入行或者仲後生既巴打快d搵返條專既路行, Mkt真係無前途
過幾年你就知, 好似人地轉晒做術士, 狂戰士, 你就永遠仲stay係新手村做劍士咁未知自己做緊乜, 浪費人生on99

鐘意做coordinate可以去做Product/ project /account manager
鐘意design可以去做UI/UX designer
鐘意做web可以做programmer
鐘意做event可以去做stage manager
鐘意諗橋就自己開檔野搞
係公司上到位既盡快轉dept做決策者

mkt門檻太低, 所謂既技能好容易就比人replace到
清你心水清

你覺得依家應唔應該入行 E-Com 做mkt?
好似感覺長遠少少咁
btw最近有朋友做其他行
話呢排好多marketing/PR/Graphic Designer人見工想轉行
有個做咗6-7年想in Junior post但人工開太高
最後冇請到
結論係:要轉行就要早啲轉喇
冇惡意但做左6年黎講你舉既例會唔會太基本
fg做一年基本上都要識你講果堆
其實ecom都係做差唔多既野
只係冇左event同target係sales上面
都係要睇ga同digital marketing既野
讀緊pr科 如果畢業想入行mkt 有咩要事前學定/注意
PR要上位一係靠外表一係靠個人夠閪, 無第三了
6年in house, 43K year end bonus有5-70K

佢真心唔好轉工, 出面世界無佢想像咁美好, 好多人做幾年agency轉入inhouse做mgt過世, 轉唔返出去
呢d聽完就算
同連登fg 50k無分別
Digital Marketing就算9數啦
個個都話識GA 咩data analysis
又幾多傳統Marketing出身既真係真係識睇數 真係做到成績出黎
就算識睇都未必做到數
product/個brand原本唔好做既話
點做都唔會做得好
你呢條咪最大路既mkt career path
Agency浸幾年入in house直接做m級
非專科八大畢業唔做mkt可以做咩
唔想做hr
你視野得mkt / hr咁就幫你唔到
入行做mkt啦
有,識既野要多,但人工唔成正比,又唔專業

有舊同事移民,回流返黎都有講去到外國好難搵工
我自己做左年幾就轉左行
自己入邊行要自己決定喎
咁都要人suggest
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞