有冇Marketing人後尾轉行?

104 回覆
1 Like 15 Dislike
心聲
有冇諗住轉行?
睇行你原本個係咩, 可以用返connection 自己創業
你本身係做咩位
….你講既我全部都有做..重要做埋event ..proposal.sales admin
哇 但呢啲應該成team 人分黎做?
可以主要係1-2個人做架
轉個撚頭已經做左8年..

又唔係唔好玩既,岩自已性格,但唔係咁好pay就真。

同比好多人做銀行搵大錢
ching可唔可以講做咗8年人工幾多
我諗緊仲應唔應該做落去 唉

後尾做左global market marketing
我比較渣,宜家sales and marketing managers 做左1年 ,先得23k
M grade先23
真係好灰
都講能力同遭遇既,我比較廢。

以前做4年4as果時人工都好低,不過唔洗點ot。同行好多晚晚半夜收工。

但同年好多做工程既都4 5萬一個月,自己真係收皮,行又入左,無計
睇下你有無plan過架姐, 我自己本身搵左間in-house做Digital Marketing,
又邊做邊學左6年, 覺得仲有發展空間wo

話無前景果D學左Google Adwords同Analytics未? SEO又識做幾多? Social Media 由熟變左精未?
利申: 暫時43K year end bonus有5-70K
唔關有冇plan事 際遇都好緊要
依家周街都mkt 周街都請人做SEO SEM 供大於求
6年經驗搵43k 我諗10個都冇4個
咁勁,你應該係醒目仔
玩精小小就無咩人代替你既位置架啦,學下HTML, JavaScript 咁,睇你自己興趣而定,媽劇停依行都係不進則退
共勉之啦,我只可以話做到依步都未試過瓶頸位,仲有大把野我未識,邊學邊做
識一個fd 由中移動marketing 轉左銀行product manager
可唔可以分享下主要做咩
Marketing
無屋企返就做marketing啦
特別係event撚 一個月OT鐘破五十都黎緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞