成績未如理想!Sony 宣佈將放棄「高階」Xperia X 系列手機

49 回覆
0 Like 0 Dislike
為挽回消費者信心,因此 Sony 去年便決定以全新的 Xperia X 系列去重整產品路線,期望可以重新爭取到更多市場佔有率。相隔一年後各款 Xperia X 系列手機的銷售情況亦終於出爐,由於當中 Xperia X 及 Xperia X Compact 的表現未如理想,因此 Sony 宣佈將會退出中高階手機的生產行列。

留意現時 Xperia X 系列手機主要分為三種類,當中包括有以 Xperia XZ Premium 及 XZs 為首的「旗艦級」、Xperia X 及 X Compact 的「高階」(Premium Standard)及 Xperia XA1 及 XA1 Ultra 的「中階」。當然三個種類的銷售情況各有高低,而據 Sony 發表的最新一份財政報告顯示,由於高階機種在日本及海外的銷量表現未達預期,日本達到目標數量 85% 只算勉強合格,而海外更只得 31%,導致平均只能達成 43% 目標。

有見及此,有鑑於高階 Xperia X 系列手機並未獲足夠消費者支持,因此 Sony 在日前舉行的投資者大會上,正式宣佈將會放棄高階機種,並會將相關資源集中投放到旗艦機及中階機之上。此外,為盡量增加 Xperia X 系列的吸引力,因此 Sony 今後將會以提供獨一無二技術作為發展方針,以確保與其他競爭對手作出區別,比如 Xperia XZ Premium 全球首次採用的 4K HDR 熒幕及 960fps 超慢動作影片拍攝功能等,就正正循這方面發展。

https://unwire.hk/2017/05/26/sony-to-discontinue-premium-standard-smartphones/mobile-phone/

罪大
z5 好夠用 影下相 聽下歌
XA1叫中階
720p 5吋moon
mtk u
垃圾機黎

利申用緊 sony XZ
只要唔好摺咗電話部,已經好心滿意足
XA1叫中階
720p 5吋moon
mtk u
垃圾機黎

算數啦 SONY

說好的ONE SONY呢
sony好撚過會死底版既lg同會爆炸既三星
XA1叫中階
720p 5吋moon
mtk u
垃圾機黎

平平地一部NFC $2000後備機都ok 嘅
利申:xa1
XA1叫中階
720p 5吋moon
mtk u
垃圾機黎

mtk是原罪
btw以後冇咗compact

依句真

起碼壞極都有個譜

依句真

起碼壞極都有個譜

我早兩個星期用用下無啦啦格式化左成部機好彩資料backup哂,但所有程式要再down過
雖然我用低階機,但無理由會咁壞法呀嘛

依句真

起碼壞極都有個譜

我早兩個星期用用下無啦啦格式化左成部機好彩資料backup哂,但所有程式要再down過

代階好似odm

10年內隨時摺埋電話部
隨非佢有D新手機係明顯眼前一亮
依家智能手機得好少公司賺錢
反而出手機game仲好搵過出手機

依句真

起碼壞極都有個譜

低階好似odm
XA1叫中階
720p 5吋moon
mtk u
垃圾機黎

mtk是原罪
btw以後冇咗compact

唔係話有部XZ Compact咩

10年內隨時摺埋電話部
隨非佢有D新手機係明顯眼前一亮
依家智能手機得好少公司賺錢
反而出手機game仲好搵過出手機

手機部賺錢能力呢家野
蘋果屌打所有android
標題玩野,中高階變高階
不過我其實一直覺得中高階個定位好怪
性能差無幾,買返上代旗艦唔撚好,隨時仲要平D
執撚左佢啦屌你
標題玩野,中高階變高階
不過我其實一直覺得中高階個定位好怪
性能差無幾,買返上代旗艦唔撚好,隨時仲要平D

而家d人低階叫中階,中階叫高階。
高階價錢,中階硬件
出埋晒用MTK嘅機
咁不如唔好出
XZ 用家路過
當年第一部智能手機就係xperia x
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞