香港酒店討論(16) 暑假旺季已來到

1001 回覆
3 Like 2 Dislike
好多人去WM Hotel
啲備品竟然係自家品牌
有冇人租過8度海逸酒店?
靜唔靜 環境得唔得?
成間房啲野一望就覺得係cheap野

利申睇左藍絲group個post
東隅啲窗日頭外面望唔到入嚟?
樓景都特登搬被過去影,笑死
其實呢啲大brand 5*就算唔係member,好多時候只要request都有

冇得拎水真係幾奇怪
所以啲職員咪懷念做遊客囉
咁多蚊 不了
咁客既角度都覺得tips比係人情唔比係道理囉
唔好講比水送行李送room service啦,平時就咁比封信/一件parcel仔/拎張yoga mat上門都會跌比staff啦

其實你依家去啲大檔咁多老bell你估人地真係窮咩,有職都唔升都係因為tips多,香港酒店講錢邊個同你講culture
租過一個月 體驗麻麻地
靜就還好 不過我之前住有好撚多大陸人
樓下就木廠街 13街 仲有條街市 都唔係好想落街
要去嗰度開會但太早諗住租幾晚
咁麻麻既地方係乜?
富豪東方係咪轉左做檢疫酒店BOOK唔到
咁你都係幾晚咪忍下,再唔係咪九龍海逸君綽又或者揀尖東囉,搭車過去都唔遠
咁你都係工作需要又唔係渡假
唔洗要好靚好有service有設施
因為我去個時真係乜都無
你貼wiki 來justify 自己啱定點?
咁你去到外國有冇follow番人地個norms 先?

其實好多酒店 兩枝就兩枝 唔係佢雪櫃果啲水放來做咩
係香港大陸 東南亞先咁好服務
喺外國jw Sheraton 果啲中檔次都係只係畀個玻璃樽你裝水

咁我都覺得Conrad 正常係有
但畀extra 都唔係for granted 嘅
咁宜家係香港,咪跟返香港果套,有咩問題
佢冇話香港一定要咁做
係香港人一般會咁做
冇話係啱喎

係一個fact 唔係一個standard
一定要紅土果啲?
你中意比tips咪比
香港人大多不嬲都唔比,我個房價咪包左10%
我有服務要求唔比tips亦都唔覺有問題
所以佢咪畀番講畀個兩枝水你有咩問題?
果10%係包咁多
佢個條款講明10%淨包咁多,有任何request都唔包?
咁你打個電話落去問野都係額外服務黎架wor,又包唔包
果10%係叫做服務費黎、姐係我有額外request而無比tips係有問題??
畀話你有問題
但佢唔畀都其實冇問題
本身complimentary 真係得兩枝
佢畀你咪人情 咁一般都好少拒絕嘅

打去問野不嬲有包 你咪睇下本directory 囉
你拎yoga Mat 電線果啲本身佢都包㗎
畀tips咪人情囉

利申: 本身都entitle 4支 冇咪自己去gym 拎囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞