[ViuTV] [15集] [一至五每晚22:30-23:00] 嫌疑事件簿 (6) 校園靈異簿(i&ii)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
都唔知話佢 on9 定天真好
有少少蠢萌都幾得意
龍志權存在感太低
真兇整低個存在感都好事嚟嘅
不過佢自己都偷唔返幅畫
佢唯一要做既係應該盡力搵返d畫再自己收埋
無奈佢真係搵唔到都冇計

佢個劇本應該係最單薄乜都唔知
純綷真主線未出現前用黎混淆視聽
佢應該知
佢要早過啊聲偷走幅貓
不過聲同龍都要偷貓真係有啲唔係幾好
唔係推理能力差,係D人根本唔去推理
淨係掛住完成自己個任
都最後甚至用查案特登隊死溢濠
根本本未倒置
同埋劇本對有D混亂,到底要佢地搵邊個犯人
係第一個既阿隆定最後既阿聲
最後開估係阿隆,但佢地理解似阿聲多
係未開始已經比聲偷左然後響警鐘 佢連偷嘅機會都冇
如果係咁都合理嘅;或者係佐治太蠢比錯指示佢
你上帝視覺梗係啦 事實上你有細心睇佢
佢嘅懷疑係正確
Yatho的確解釋唔到點解佢會撕爛封信
Rachael都係問完佢家姐生日係邊日就走左
所以jace先會咁講

我覺得佢做得好好
何況龍志權都冇成功偷到幅畫,根本冇直接證據指向佢
george同阿談係咪同母異父姊弟
咁嘅話關係圖嗰度咪寫錯咗
雖然對劇情冇乜影響
劇本同遊戲主旨都混亂
一開始要揾偷貓既犯人,咁理論上犯人就係聲哥(偷嗰個),一係就係芝娃娃(指示嗰個)。

當發現家唔見左,又知咁多張失畫關遣囑事,就變左要揾埋家,咁到底要指證既兇手係偷家定係偷貓定係偷花既人呢。好明顯最後要揾偷家既人,即係玩家要

1.做自己任
2. 確立最終要指證偷邊幅畫既犯
3. 推理出真正犯人

講真咁難點玩呀佢地第2次玩咋wo,連揾邊個犯都要推理

另外要推理出故事其實好難,首先要question點解家收於貓入面,然後要諗到條友可能想用較低價去買貓而得到較高價既家,都因為咁先擺幅假既家出黎混淆視聽。又要諗到家姐同yatho有機會係遣產繼承人而唔需要偷家,同埋佢地偷家無需要放入貓。咁先唔會俾遣囑,爭產過份擾亂
當現實諗就好易明
大小姐角度如果三人平分,George唔做野,溢豪坐監公司就佢話事
人中同聲哥跟大隊,只要唔係隊佢就得
麗英應該想殺大小姐再隊溢豪,咁George就掌控間公司
George就算啦
點解片尾討論唔開估係龍志權既?
有無人解釋到呀二世祖做咩傾傾下拎左個出世紙出黎
直接幫2個角色完成左任務, 私生子證實左自己身份, 律師拎到PW改遺漏
蠢。
因為班人都唔想知真正係邊個
佢地淨係想屈陳生
睇wiki原來做到7月2就完下季再開嘅話轉做一個鐘綜藝啦 又唔洗一個case分做幾集 最好一個case完咗Facebook 開吓live 同大家一齊傾
呢種類型真係正 希望節目組見到會再加油
但係咁高cost viu 邊比得起
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞