[ViuTV] [15集] [一至五每晚22:30-23:00] 嫌疑事件簿 (6) 校園靈異簿(i&ii)

1001 回覆
15 Like 2 Dislike
LARPHK官網有寫
LARP係角色扮演為先
推理答案為次
如果人中快過聲哥偷到遺囑,成個故事會唔同晒,只怪人中連怪盜呢份工都無打好
咁真係聲哥勁
三個人想偷畫結果全部比聲哥包攬
重要偷埋十三支花,想知係咪聲哥臨時決定偷

出世紙可補領
人中:我都唔知點解公司請我返嚟做怪盜
有少少覺得向綜藝方向玩
好過做認真drama
因為演員好難 即場又推理 又交戲 仲要自己作對白應對
(就算ace 阿談都係做到戲但同推理無關)
綜藝重d好笑d 易拍好多
回帶多次先
聲哥講過第一個劇本之後係同製作組開過會
決定係會向綜藝果邊多d
上集都有chok過保安,但自從知道溢濠身份成個故事就圍住爭產
仲要商量最後投死佢
其實第一幅畫「貓」一開始已經default係佢偷,
而入面收埋咗「家」嘅真跡
咁佢收埋得好既
一開始其他人應該係有機會搵到張畫
佢根本唔識結盟,淨係識踢爆人,結果變晒仇人
其實佢係好彩
本身貓已經係屬於佢
如果俾人發現個保安其實係幅畫主人
佢就點都兜唔到,會知道佢嚟畫展有其他目的

係好死唔死 俾聲哥偷咗佢張買畫合約
其實無計分獎罰就會出現呢個問題,放棄主線只做自己任務同埋偏左去爭家產同偏左去做自己任務某程度上都係因為想要綜藝感多d。
其實親生既先唔會偷畫,因為有機會分身家。yatho爆出黎理論上係要其他人懷疑芝娃娃,因為芝娃娃唔係親生先有動機整唔見d畫點知最後班人投佢,投左佢要坐監,佢都可以分身家架wo, 真係唔明點解要投佢
覺得 今個案件 得 表面任務 同真實任務 之分
如果真係認真搵真兇,但根本冇動機搵真兇,反而同角色本身有衝突,成個故事仲唔合理
其實點解聲哥會走去偷「貓」?
佢收錢係偷「家」㗎,一開始佢應該唔知真跡係收係「貓」入面先啱
想睇佢去做真兇嘅故仔會點樣演繹
不過咁講雖然一開始話就話要搵畫捉小偷,
但本身劇本設定上已經係就算邊個搵到畫都冇理由會拎返出黎

最後旁白雖然輕輕帶過但其實都講明爭奪家產先係主線

現實d講係咁大遺產面前 d畫既價值真係唔算得d咩

你當個劇本係每人各懷鬼胎為自己利益個觀感就fit哂
Miss左live 下集講乜
學校有結界出唔到去
人腳:談、聲哥、溢濠、芝娃娃、麗英、Creamy

冇咗:Jace、Rachel

尚未出現cast:Dee姐
聲哥fb話george張支票寫多左個零成億
同埋本身想偷193張畫但釘得太實偷唔到
竟然冇左jace佢最好睇
點解唔兩樣都做 個個角色既設定都唔係要揾真兇架啦,咁要揾真兇既設定咪多餘仲要game一開始就講目的係要揾真兇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞