想開銀行儲蓄戶口,邊間好?

73 回覆
1 Like 41 Dislike
4萬擺銀行找卡數
4萬all in voo
錢唔係太多我覺得邊間都冇所謂
勿買儲蓄保 史上最大騙局 自己google 下都知
all in 06699
想玩儲蓄息率傳統銀行就算啦,建議你玩下虛擬銀行嗰啲,雖然啲息率都係得個一兩厘,但叫跑贏傳統銀行咁囉
就咁普通儲蓄戶口係好少息 講緊可能一年幾毫紙
儲蓄保最on9 的產物
屋企人中咗伏
咁點算
仲有我覺得你與其買儲蓄保,不如玩下月供股票仲好
咩點算你係純粹想開個户口放錢定投資啊?
都有買 voo 同 qqq
不過淨係各買一個股
好少我係咪應該買多啲?
可以試下月供幾千蚊
真係唔係好識分
淨係知想拎一筆錢定期儲錢
第時搵到工出糧都會想將一半拎去儲錢
希望幫到你
Citibank 開戶 and everything Citibank (8)
https://lih.kg/2498640
Za Bank (大過係中資 眾安銀行)
頭20萬 都有1% 儲蓄利息

佢張debit卡 又可以係全港大部份atm機提款
其實睇你本身月供嘅金額啫,你呢啲都係等慢慢滾大佢,諗住揸長線計返個時間成本當然買多啲越好,但都係睇你有冇咁多本錢啫
同埋考慮返加大左個額對你日後日常開支會唔會有啲負擔囉
你自己都唔識分我地都唔係好識答你
係銀行做定期存款 存夠一段時間
期間唔俾攞 存夠期就俾息你
/ 買廢老收息股 之類

你個舊錢千奇唔好做啲咩高風險投資以小博大住
蝕左好慘 又未有能力賺錢
咪傻啦儲蓄保
開個戶口for出糧的話,正常d銀行就得,但如果想申請埋信用卡既,就citi/渣打
想短期收息既,就去埋za bank/其他虛銀開,自己比較邊間利率吸引啦
咩都冇既開個正正常常full bank account先啦
Citibank暫時好似最唔紅
你唔會連一個戶口都冇啦,你有獎學金即係你本身有用開戶口
而家任何大行戶口都係近乎零息
一係就開虛銀賺果1,2厘息

有錢絕對唔好買任何儲蓄產品,返左工,有左強積金戶口後,順便開一個特別自願性供款戶口拎黎做月供,每月幾百一千咁,6,7年後如果有男人肯要你既你就會有筆錢黎搞結婚用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞