[ViuTV] [15集] [一至五每晚22:30-23:00] 嫌疑事件簿 (5) 好戲之人對戲中

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
紈絝諗法,我敗家爸爸唔分身家俾我,偷返幾幅畫(任務)變賣袋住啲錢
我估副畫有d野
yatho話出世紙收埋左係畫度
Day2 覆盤
*以下內容純屬推測*
1) 表面上大家要合力捉賊,事實上要完成自己嘅task
2)大小姐知私生子問題同《家》入面有證據所以要收《家》皮
3)Day1聲哥搵到欠債係大小姐,之前要賣《家》係因為冇錢
4)人中之龍推測係啱,第一幅的確關龍志權事
5)麗英毒大小姐係為身家,目標殺曬親生仔女,yatho如果達成勝利條件佢都會輸
6)13支花大機會 龍志權同聲哥兩個有關係
7)大小姐話佢淨係信芝娃娃,因為佢同芝娃娃都唔想人哋齊啲畫

if 搵到嗰幾幅真畫,yatho 秘書 會做到勝利條件
if 搵唔到嗰幾幅真畫,大小姐(冇死) jace
會做到勝利條件
if 搵唔到嗰幾幅真畫+大小姐死,芝娃娃 麗英 龍志權
*聲哥未清楚勝利條件,資訊不足

update
因為家中廢佬要睇cctvb
我只可以用iPad 睇viu
tvb有咩人做

Viu卡士好勁
有機會談知道yatho生世,唔俾佢揾到出世紙先收埋家。
龍自己係唯一保安,如果係人中,根本唔需要出預告信,封信最初得自己知,家姐上保安室先知有封信,人中冇理由出信玩自己
但龍目的真係唔明

留意多幾樣嘢
1.人中冇講明偷咩畫
2.最終目的係搵偷《貓》犯人
3.三張畫唔見可以係唔同人偷

睇完你啲條件,我有個諗法
5)諗緊麗英係咪真心企喺芝娃娃嗰邊,作為佢老婆,如果俾人知道芝娃娃唔係親生,自己就渣都冇…

除非封親子鑒定結果係假嘅,麗英係夾埋管家女謀害佢家族
秘書好明顯唔係同佢 同一勝利條件
佢好明顯係想佢哋兩個渣都冇 所以隨時遺囑 係講緊畀曬私生子
人中係偷《猫》, 你可以睇返Day1 帶大小姐去保安室 佢對住cam講過一句嘢
佢係兇手嘅機會率其實係高
由始至終我都冇講過同一個人偷 睇(2) 我比較傾向大小姐 之前換咗幅假入去
yatho真係咁蠢㗎 你睇番第一日對住幅假畫 搞到工作人員要提佢 發生咩事
梁目的係 寧願畀個私生子都唔想 佢哋兩個有
麗英目的係毒死談,事前完全唔知有私生仔女存在,談死+搵唔齊真畫,就應該贏

梁嘅睇法同你差唔多,知內容私生仔女(自己)有得分,所以想搵真畫
龍似應該芝娃娃嘅接頭人,係芝娃娃請佢去偷畫

出現預吿信代表有另一個角色(人中)都會去偷畫
唔似, 如果係咁嘅話呢場遊戲就會係2v6
除非嗰兩個人本身係可以拎到好多hint
喺遊戲平衡性上面嚟講 可能性真係好低
同埋基本上而家數埋人頭 得返聲哥唔知勝利方向 喺遊戲平衡性上面呢講我比較傾向 佢係關鍵人物搵到啲畫
《貓》應該唔係談偷,mission應該唔係收埋《家》咁簡單,應該係要私下賣出去,所以收埋,點知原來係假
真個幅好可能一早比律師掉換左
跟據你嘅假設,龍偷《貓》,人中偷《花》?
George其實係管家個仔
yatho應該係劉生個私生子

談似乎只係單純想賣畫賺番筆(家)無諗過入面有張出世紙
麗英知George唔係親生仔 想分身家就要家姐死
就咁睇麗英唔會係偷個個
婷似乎係有心拖延宣讀遺囑 咁嘅話最一開始嘅貓其實已經係佢落手先? 佢只需要整唔見一幅就拖延到
梁雍婷俾貼士阿jace搵真畫,點解要收埋幅家?
我返睇咗第二集少少,阿談有同溢濠講想搵晒啲畫出嚟,大話連篇
雖然芝娃娃嗰啲唔係戲
但做個濕鳩二世祖又幾夾
可唔可以講下你點分析出嚟㗎
好多地方同你分析出嚟個結果完全相反
可唔可以講多少少我想知道我錯喺邊
麗英路人大家都肯定,佢要殺人同偷畫冇咩關係
但我唔明點解婷係偷畫個邊?佢第一次會提晒場要齊3幅真跡,又提jace阿談生日同《家》真跡有關,好明顯幫緊拖搵畫喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞