[ViuTV] [15集] [一至五每晚22:30-23:00] 嫌疑事件簿 (5) 好戲之人對戲中

1001 回覆
16 Like 4 Dislike
主持名單:談善言、張建聲、黃溢濠、鄧麗英、歐鎮灝、陳凱詠、李炘頤、顧定軒、陳海寧、湯駿業、梁雍婷、米露迪、易健兒

【🕵‍♀🕵‍♀《嫌疑事件簿》記者會正在直播中!🔍🔍 】
https://www.facebook.com/ViuTV.hk/videos/242814547610008

【《嫌疑事件簿》未首播先預習!究竟咩係LARP?】
Q:LARP 全寫係咩?
🕵‍♀: LARP 即係 Live Action Role Playing!
即係角色扮演 x 推理遊戲!內含故事劇本,而且需要周圍走動!
Q:遊戲點分勝負?
🕵‍♀:每個劇本都會有一位兇手/犯人,兇手要轉移視線唔好俾人搵到,而其他玩家就要合力搵出兇手!(🔍完成支線任務亦會得分!)
Q:咁即係點樣玩?
🕵‍♀:每位參加者都會收到一份度身訂做嘅劇本,但入面無對白,只有故事背景、角色嘅性格、角色視角嘅資訊同埋簡單嘅時間線!
遊戲過程包含搜證、玩家自由討論時間以及指證兇手環節。簡單嚟講,就係同唔同玩家交手,整合資料然後將成件事嘅原貌推理出嚟!
Q:玩呢個遊戲有咩技巧?
🕵‍♀:演技(即係識講大話)!盤問!推理!結盟合作!觀察!樣樣重要!最緊要係投入角色!
https://www.facebook.com/ViuTV.hk/videos/1338506816679852

LM 支持

談善言飲醉酒THX
Lm
之前預告仲以為自己眼花睇錯有龍至權,點知真係有,係佢離開100毛之前拍落定點?
好睇咗咩事
第一集線索同9估
麗英啲戲硬係令人覺得好尷
點解佢成日都要演有錢人,個氣質完全唔似⋯
lm
Lm
新post留名
新po lm
(暫時)渡假村 個人表現戰力排名:
S 張建聲
A Jace、談
B+ Yatho
B 米露迪、麗英
F 芝娃娃
U Alina

另加 畫展作品失蹤案I 相關資料/推論 :

少少資料:
《家》 畫家:Apple Chan
《十三支花,誰能偷到此畫便能聲名大噪》 畫家:Flower Benedict
《貓》畫家:Bale Cheung (張大舊?)

一舊衫的四重人格
麗英啲戲比芝娃娃同其他youtuber好好多喎
米媽唔係好背到劇本
佢搞唔清自己飲完乖乖水之後喺阿民房定自己房瞓咗
完全係脫胎換骨
好似第二套節目咁
睇第一個故就棄咗既,建議由第四集開始追
米媽其實襯好多
我估係重新定位,有副任嘅副任重要過主任,player行動目標明確咗
你想睇麗英做ptgf
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞