【核電小知識2】台山核燃料棒破裂到底搞邊科?

54 回覆
69 Like 4 Dislike
現階段無人傳人跡象
佢講得出五枝就一定唔止 因為喺呢種環境下基本上完全冇任何核實管道 唯有根據佢哋講大話嘅往績判斷
但呢間嘢係同法國嗰邊合作 如果有啲咁離譜嘢唔通法國嗰邊唔知?
其實而家停機 盡快修理好 之後邊個記得停電 但如果爆咗話 全個廣東都唔要得
呢篇報道係咪琴日?
首先,我覺得梁榮武話吸入唔會有事我覺得係bullshit,因為呢啲氣體嘅半衰期(half-life)雖然係好短,但之後可能會衰變成一啲固體嘅放射性物如Cs-135, 133.... 不過佢都講得岩,因為130公里係可以稀釋到呢啲fission products (唔太大量洩漏)
而“核電站有惰性氣體積聚”我上個post 有講過下,因為你要明白係一個核連鎖反應入面,惰性氣體Xe, Kr呢啲係有固定嘅速率產生,而正常核電廠都有系統收集同處理,只不個而家台山發生左異常情況先會入左去系統1(Primary circuit) 咁大陸話冇場外洩漏,我地都只可以信住佢先咁解
好多原因,例如鑄造工藝不當,有氧化物入左去等等....不過呢方面我都唔識太多,廢時講錯
都真,你要知道佢廠方都係靠估,透過量度Primary circuit入面放射物嘅radioactivity 去計數計個core有幾多條fuel rod出事,但實際數目都係要有人逐part check先會知
質量手工
一係開始個頂蓋成份唔合規格都俾佢硬上咗
我用字不當
就好似 武漢P4 無洩漏病毒, 大陸武肺死亡人數得4千幾人, 信佢一成雙目失明. 大陸"數據"有幾多水分 幾多造假, 大家心照....
好文 幫推
可唔可以講最壞情況可以係點
會唔會壓力大得制炸爛壓力容器
落唔到control rod
然後堆芯熔毁
之前好似話果個鋼保護蓋嘅碳含量超標,咁樣依個太脆嘅殼可能會係壓力急速改變期間裂開,所以令人擔心係操作失誤嘅情況下失去後備保護,導致核洩漏
我就唔明個殼唔啱規格咪換囉 明知唔啱都夾硬用係咩 乜更換係咁困難嘅咩
very good ball. all dead immediately includes the blue dead body
學到野,推
其實本身對輻射洩漏就真係唔太擔心,因為真係隱藏唔到。唔滿意既主要係資訊透明既問題,一個身處個核電廠百幾公里外既城市竟然係靠一個係成萬公里外既傳媒報導先知好似有d野發生緊。如果唔係cnn,支共打算幾時先出黎講發生過乜野事,嚴重唔嚴重都應該交代下掛(雖然旨意支共透明根本係無可能
應該叫放射性惰性氣體所謂惰性係講緊化學惰性,放射性係物理變化嚟官方玩捉字蝨
一換又係時間又係錢
重點係 咪被人知我貪污
最壞情況我諗好多人都會即刻聯想起Chernobyl, 311呢啲災難級嘅Core meltdown situation,但我諗係台山發生嘅機會好低。
因為fuel rod 只要有水(Coolant)冷卻,就唔會過度反應而冷爐芯熔毀。

事實上311, three-miles 呢啲嚴重嘅事故都係出現左”冷卻劑流失事故(Loss-Of-Coolant Accident, LOCA),而現代新代嘅核電廠除左有多重屏障包實佢地之外,都仲有好多重緊急安全系統,例如2秒內插入所有安全棒,向反應堆緊急注入“毒藥”(一啲快速吸收中子嘅化學劑)等等。

就算萬一台山出現core meltdown,根據EPR 反應堆嘅設計,仲有一招收集熔漿(Corium)嘅slot:

而我比較擔心嘅係如果circuit 內放射物濃度仍持續上升,而廠方又唔願意停機,咁呢啲高濃度放射性嘅洩漏物又應該點處理呢?冇人知....
根據經合組織核能署(OECDNEA)有提供指引去處理燃料棒破損問題

而大陸又係咪會跟足?定又推龍門?反而呢啲先係最令人擔心嘅情況...
依家所謂破裂嘅五枝棒點處理?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞