港共開始驚投票率創新低

447 回覆
1445 Like 62 Dislike
呢個正
你要明白 佢地所謂唔出聲 唔投
姐係ok 啦 所謂既沉默大多數
咁換轉你 你係政府 你會點樣演繹呢
我真係諗唔到 除咗妥協仲有乜可以用
Btw 我立場係直程唔投既
你真係白痴仔
點解本身會唔講廢票?
因為本身0.01% 都唔知有無
係喎 有機會係 aco
有冇得喺票站出面影住有幾多人投?
到底香港人投左幾多年白票,年年投白票都無任何作用,唔好信政棍啦,係低投票率先有回響,高投票率選出黎就算贏一票都係有認受性
又投乜 又投物 最拉尾送撚左粒黃豆畀我食啊嘛
咁你無去投都當你有去架啦
認同
佢到時突然將廢票/白票當有效票=投票率高
即係市民仍然積極參與選舉
真係任佢講

其實果日自己搵其他野玩仲好
人數多過總投票人數咁就好睇
留返個位比啲老人家啦廢事要佢哋天熱排咁耐啦
送黃豆?
Case 3
白票多過有效票
難怪啲廣告叫人做選民/更新資料
廢事多個藉口比佢製造證據
唔投票唔係問題
但記住要確保登記好個選民資格
少左你分母細左一樣會推高返投票率
唔好諗住唔投由鳩佢
港共係唔會驚投票率低, 條數任佢作(球證, 旁證, 足協, 足委, 全部都係佢嘅人), 你吹佢唔漲
佢拎個投票率打飛機唔講廢票率咪得
之前睇新聞係唔係吸印吸多左
個主任要show出黎比人睇點解係廢票
所以先有屌字張圖出現?
咁如果好多人咁做 佢咪show到手軟?
應該話2個情況
高投票率但大半廢票 當佢唔講出嚟有幾多廢票 但點都有投票率
有投票率/幾多人投票 但佢當選得票得1/5人既票 即係都計到幾多廢票

唔投就投票率暴跌 得返上上次投票率
呢方面有咩好處? 少咗人投? 然後呢?真心你講我知唔投會有咩表達到
e.g 投票率 70%>30%
呢個noise 大d定係廢票多過當選票數大d?
#145 有咩見解?
你咪同佢確認囉,投唔投,睇下有咩人揀啦,揀唔落就投條毛咩
國安法之後合資格選民數量大跌咪即係滅聲囉
贏就實冇得贏架啦
投票依樣野依然會照搞
唯一能做到就係「畫面好睇d」

咁到底邊個會「好睇d」
1. 共識唔投票
a 投票率創新低
b 港共種票 投票率無影響 外國傳媒會報 但始終唔係一個可量化既指標

2. 共識白票
a 港共拎投票率打飛機
b 報導著眼於白票率 可量化既表態

個人prefer 投白票 但前題係要有共識
兩個做法港共都dun give a shit
認清咁做既目標係集體表態同畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞