劏房生意原來真係好好賺

510 回覆
101 Like 1427 Dislike
本身都知劏房好執, 不過無諗過條數係咁誇, 都係近呢1~2年無做野全力幫屋企先知

屋企有十幾個單位做劏房, 計埋有成 5~60 個劏房租緊出去, 平衡租到 4~5k

1個月廿幾萬袋袋平安, 多數做劏房都係唐樓, 又無管理費, 最多係1百幾十垃圾費, 收返多d 水電費果到都夠 cover, 無打里印稅又唔撚洗交

咁當然都會有租霸, 但係洗小小錢搵人同佢傾下計多數1個月耐會走, case 數量唔多所以都ok

早10年8年試過舊區重建收購, 1個單位收過千萬
早好多年買落就話啫,講經咩
唔洗早好多年, 識人早幾年先開始做劏房都賺到笑

香港低下層人口太好搾壓
依家 裝修都唔平 d租客都好識野
企理裝修 4年左右先回到本 多就話姐 一兩個 就唔係好好搵
最近做緊人口研究
有幾樣嘢好好奇想問
你哋做開劏房空置率高唔高?
同埋如果你買左一個八百呎嘅唐樓,你會選擇將佢劏做四個大約二百零呎嘅,定係會選擇將佢一開八,間細啲賺多啲?
劏141?
見到依啲post重衰過睇新聞
香港有咩希望呀
第一次大改係貴, 因為郁到d 來去水

對上一次收間樓黎大執係5年前左右, 好似用左40萬, 1劏5
一定係有咁細劏咁細最快回本, 劏1x個 50尺 $2500~3500 1間, 2公用廁所
我鄉下隻狗都住得大過香港人
太雜, 而且呢d 實有黑底
你無樓緊係無希望

係咪成日信連登會樓爆
其實我都有諗過呢個選項
呢幾年開始興太空艙 好多得四百呎嘅樓都夠膽開十個床位出嚟
成日就因為呢啲床位搞到人口估錯曬
但係聽講超過十一間就會查牌
唔驚咩?
驚西

我老豆老母玩開劏房d frd 邊個唔係咁玩

養到d 仔女個個大大隻隻, 食飽飯等r腳趾
多得你成家唔少
咁我睇嚟低估咗成個九龍嘅床位數目
不過可能驚犯法
網上真係好難搵到床位盤
呢啲盤係咪通常都係要agent推介先有得睇
hunt or being hunted

資本主意社會係咁

你唔落場玩怪得邊個
我都有幾層樓租出去,但唔會整劏房,因為唔想搞到個場污糟邋遢
上網撚有咩, 玩得呢d 多數都係老屎忽,邊個識上網po 盤 (除非有下一代接手做)

一定係用最老撚土果d 方法, 貼街招呀或姐係d 相熟鋪頭擺一疊傳單咁, 再唔係就人傳人

agent 佢地唔會用因為要抽佣, 除非本身做劏房做埋地產
各有各搵, 河水不犯井水
其實好矛盾
做開深水埗研究
假如你係政府,今晚取締成個深水埗所有劏房
一晚之內有六七萬人要瞓街
而呢六七萬人入面,一大半係本地香港後生仔

而喺現實上面新移民住劏房好快就會上到樓
本地嘅後生仔通常要比新移民遲三四年先會上到
而且係偏遠嘅大西北
我反而好奇你地個心態係點?等人收購?
其實死結黎,起幾多樓都唔會夠
而家係, 唔收都搵緊買家

要走了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞