[核電小知識] 台山核電廠漏嘅惰性氣體係乜?

147 回覆
359 Like 5 Dislike
相信大家都好擔心琴日CNN報道關於台山核電廠外洩嘅事件 不竟大家只係相距~130Km。
而根據CNN嘅報道有以下一項係值得留意:

"French utility company Electrictie de France (EDF) said in a statement it has been informed of an increase concentration of "noble gases in the primary circuit""noble gases in the primary circuit" of reactor number one of the Taishan nuclear power plant."

相信中學有讀過chemistry 都會知乜野係Noble gas (惰性氣體),咁報道所指嘅氣體又係乜野黎?
一般核電廠用嘅燃料都係鈾元素U-235,當U-235進行核裂解嘅時候就會產生巨大能量從而發電。而U-235係分裂嘅時候係唔會消失,而係變成好多唔同嘅元素產物,稱為Fission products。
睇下呢張圖就會明白:

入面中間寫著嘅Xe-135(氙, Xenon)相信就係呢次事件嘅主角 ,咁Xe-135呢種惰性氣體係如何產生,而佢嘅性質又係點嘅呢?
.
.
.
Xe-135 本身係自然界中存在嘅穩定氣體元素Xe-131 氙氣嘅人造同位素黎。如上圖所示Xe-135 係由U-235分裂過程中嘅產物,主要由I-135(碘) 所生成。Xe-135 具有放射性,當反應堆運行時,Xe-135嘅濃度亦隨之增加,Xe-135其最大特色係佢具有好巨大嘅Neutron absorption cross section,簡單而言就係佢會搶晒反應堆入面嘅中子,作用就好似一架車嘅Brake咁,令整體核反應減慢,毒害成個反應堆,呢個現象就係所謂嘅 "Xenon poisoning",所以核電廠嘅人都唔會中意見到呢隻氣體

而一般核電廠嘅處理方法都會係等Xe-135喺反應堆入面自行"燃燒",透過畀佢地吸收中子變成為無害穩定嘅Xe-136同位素,又或者等9個鐘頭半衰期,等Xe-135 decay 為另一隻較低放射性嘅元素:Cs-135 (銫, Caesium)。

而據CNN 嘅報道,我地可以相信台山核電廠所洩漏嘅一係就係Xe-135或者係Xe-136。如果不幸係具放射性嘅Xe-135,我認為又無需過分擔心,因為始終台山距離香港有130km,呢個距離足夠畀大氣稀釋同埋decay。而我比較擔心嘅係台山核電廠居然會畀呢種氣體洩漏到場外,暗示內部可能有喉管/ 安全殼有裂縫或者斷裂/ 入面有偷工減料,希望當局同法國美國嘅專家可以逼使中廣核全面停運核電廠進行切底嘅檢查

希望呢篇文幫到大家,同埋唔好又去盲搶鹽同亂食碘片7出國際,因為今次事件完全唔關Iodine 事,食左都冇用兼傷身......
推高質post
希望多啲人睇到
推上去推上去推上去
呢排吹咩風?
Push.
問題係漏到出黎,即係個反應爐有野裂左,小事變大事
順帶一提,Xe-135----->Cs-135, Cs-135嘅半衰期係2.3百萬年
學到野
想問下Xe135/Cs 135 對人體影響有幾大?
惰性氣體只係話化學性質,唔係物理性質惰性,唔好被fake
高汁
正常運作情況下xenon 應該會自然燒哂
而家究竟係因為component裂左洩漏?
定係嚴重到要減低運作power令xenon 愈黎愈多?
應該要視乎個人吸入嘅劑量(dose),但呢方面我都唔太清楚唔係醫生
如果變咗Cs135點算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞