貼下你地個魚缸

998 回覆
84 Like 1475 Dislike
套缸無用加
我想買呢個缸做蝦缸 {第二間}
見佢用外掛filter喎 唔係頂filter喎
幾鐘意佢個頂蓋燈既
其實比得錢佢砌埋就係唔想理

我理個大缸{砌機}算 細缸咪當買{廠機}
死曬
想問下咁多位ching 如果開左缸一段時間 想係底種翻草 係咪除左抽曬啲水出黎冇其他方法
放唔到種子
唔係,首先你有冇舖野係底?泥/沙或泥沙混合
第二,種子通常都唔係好野,除非你好清楚係乜野種子
第三,水草有分水上葉同水中葉,如果你平時買D水草係佢放係魚缸度種住咁拎出黎俾你,就係水中葉,如果係一棵棵分好晒/一片片分好晒,通常都係水上葉
兩種都可以直接係有水魚缸度落草,條件充足都係一樣會生
當然你造景想靚就一定係落水前整好晒成個設景,但唔係話之後整唔得

另外買水草返屋企之後一定要浸下洗下,隨時會見到好多蟲,通常蝸牛都係跟草入缸
水草返屋企洗完,你要修剪下先落缸,有根既話可以唔要根,除非係珍珠草呢D前景草,你分返一個手指公大細咁插落土度都OK
上網有好多教學,大家做法唔同,交流下
今次你睇下啲魚捱唔捱到啦。下次買咗缸,放咗水幾日先擺草,過一排啲草固定咗再放魚都唔遲,新缸有的是時間
哇 我有無睇錯 reset完成缸都係白線蟲
唔撚係呀?
Btw你點睇到?
第二張右上角好多 唔通係水泡
btw沉木好多蛋蛋咩黎
兩個都係泡黎
嚇親
比你班友嚇死
返到去睇
無蟲呀

個沉木我用慢煮棒85度煲左成日架
Thx ching咁睇黎種子真係難搞 我係有舖黑土係底
想問下如果好似魚街嗰啲有鐵網既草 好似爬地珍珠嗰啲
多數係會原塊舖係面 定係會搣出黎種翻係土到?
燈具而家係咪LED就夠抽?
記得十幾年前又T5 又T5HO 又鹵素燈 又UV燈好多野煩
如果想種得好一定係撕開,每舊大約手指公大小,跟住種落去
YOUTUBE好多片教你點樣種,你可以睇下
我平時都係睇AC草影多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞