貼下你地個魚缸

998 回覆
84 Like 1475 Dislike
會白濛濛咁其實係有幾個原因
1. 鍾意光啲細菌照太多走晒出嚟(所以唔好照過量,適量就得)
2.太多魚,魚本身有層膜係身,啲膜會分泌廢物,一次過太多魚落缸就會突然好白
3.魚缸收皮先兆

通常都係換水,再睇下點
都唔掂就開少啲燈,再唔掂就直接換埋過濾
其實你有放氣pump,可以放個水妖,養菌易好多
前排開缸都有濛過
都係換下水幾日就冇事
放個水妖養埋菌應該好快冇事
開缸應該唔使太擔心
問題係塞唔塞到入去
套缸幾難塞野入去
Tetra多人用,但唔知塞唔塞到入去
如果唔得,你用啲細水妖都可以

第一隻細細舊可以養下菌(有位俾佢住但唔多)
第二隻同第三隻都會吸屎同養菌
第三隻試過走左好多蝦入去同埋比較大
第二隻細舊啲,有大有細

好掛住佢地
個光照唔穿
左邊要剪未

剪咗少少
有冇蝦
我D草唔夠高,D魚食左我幾隻蝦,得返一隻係度

有冇加水冷?
養左2年魚,知缸超細,都係就咁放啲波子係底,用掛濾就算

想試下養啲草/ 沙底, 想問應該點樣做?
同我平時會吸佢地缸底啲屎,轉左沙底係咪唔洗吸?

超細個缸,濾水器係咪掛濾就夠?
新手一問,琴日係金魚街買左套缸,番到去發現佢係原set 佢自己鋪頭個display比左我,姐係套缸既過濾泵,燈,都係舊既,入邊個filter已經發黃,個缸仲有啲積,我想問我係咪比人呃左,定係正常做法?
第一次買缸乜都唔識
打電話去換了。倉底貨
ching你缸咸野好正喎,幾大?
18寸,啲野愈生愈大件貼晒玻璃……變籠屋了
點樣可以養得咁好?用背濾?仲要啲咩設備?
放啲浮既易養啲,轉咗沙底就無得吸了,不過過濾夠消化/草要夠先得。超細即係幾細?有相嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞