同一條巴士線兩個相距好近而不合理嘅巴士站

540 回覆
19 Like 109 Dislike
70k, 277e:鳳南路 -> 习麗花園第3座

後者隔離就得個長期上鎖兼極少人出入嘅屋苑後門
天平山村又要過對面馬路兜少少路先到,人地有信箱嗰個村口就係喺前者對面馬路行落去就係

好心過咗前者之後就兜入去停习麗總站,然後出返去廖萬石中學個迴旋處之後,就skip咗中石化油站對面馬路個站佢啦
帝堡城去廣源邨,個條大斜路唔係人人頂到架
284, 82x 安景街濱景同埋习湖站

兩者可唔可以搵個mid point合併咗佢呢,後者除咗喺正人地习湖個邨口之外,就真係冇乜過人之處

況且嗰個位行出出面大馬路過對面馬路,就有大把鹿鞍山開出嚟嘅巴士小巴線任君選擇
何文田站-》迦密中學
新巴14號
往赤柱方向
阿公岩道------鯉魚門公園
50米都唔知有冇
14b
同都算遠啦兩個站
原來有人講左自膠
翠寧花園豐景園咁就十分鐘車程 on99
根本cut左基孝中學個站都得
如果佢一條直路就係嘅
但中間又有燈又有站頭
轉左個路口仲要停埋輕鐵
睇完啲留言有個感覺
咁想行路咪搭鐵,巴士多站就係比人懶行
,到時3-400米一個站又屌話點解咁遠
龍翔道沿路黃大仙段村多人口多, 龍翔站主要畀近竹園南同橫頭磡村民落, 如果佢哋等到黃大仙先落就要返轉頭行返上條大斜路都好辛苦, 而沙田拗站主要畀新光警署同埋搭小巴上竹園慈雲山村民, 呢啲舊村長者多, 唔分開幾個站, 行死佢哋
睇巴士大典話係喺18年9月開始停呢個站
兩個站應該二合為一,一有巴士就變咗單線行車,撞埋車就不得了
81改大坑直上勵德後跟2,2A停站, 幫2號執雞(一樣去到大坑)
停站: 港運城-新都城大廈-長康街-炮台山站

之後又改番跟南區線停站:
港運城-琴行街-美麗閣-新時代廣場-炮台山站

再之後又加番停新都城, 變成而家咁

所有上水粉嶺出九龍會咁行嘅傻鳩線
唔明點解粉嶺南啲車一定要咁樣兜
270A上水出尖嘴因為咁樣兜耐撚到
南昌街落斜
白田邨瑞田樓
黃棣山中學
車公廟應該cut左佢
287X海富 柏景 帝柏
直線睇真係好近,但係之前有試過喺龍翔官立學校落車行去樂富同喺黃大仙站落車行去樂富,原來個路程都差幾遠
長青邨青梅樓
長康邨康富樓
130m距離
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞