[水藍魔力]仲有冇人玩緊水藍魔力 6

1001 回覆
4 Like 9 Dislike
咁屋企人一齊玩點算?
我諗唔係同一個bbs帳號同太過份應該唔會點理

Btw用vpn囉
仲有無人賣阿
講真 水藍都開左10年 一街都係老手 已經發展到末期 隨時執
新手根本無生存既空間 同正服差唔多
我玩初心魔力最少佢仲慢慢開發新任務 劇情 仲有另一個10年玩下
其實依家舊式online game普遍都分兩種經營模式
無論水藍定係初心都係屬於自力更新型
呢類私服好處係真正懷舊同埋相對平衡
唔好嘅地方就係隨住時間推移一定會有一班老屎忽

另一種係陪伴魔力或者夏日魔力果種類變態服
佢哋果種模式基本上將隻game大改
課金可以買唔同嘅寵skin
直接係game build-in內掛
五開自動戰鬥搞掂哂所有嘢
好吸引人但未必持久

我自己覺得初心同水藍其實分別唔大
魔力嘅主要客仔係2000年代有玩online game嘅人而唔係年輕人
果代嘅人年紀最細嘅依家應該都20尾
咩新劇情新任務對老玩家嚟講永遠比唔上李貝里雍呢兩個主劇情
同埋呢個世代玩online game你唔課金唔買ac根本好難全自力生存
講真初心水藍兩邊都係靠工作室不停咁run去支撐
一但兩邊都無工作室物品需求就會完全崩潰
(甚至我覺得GM根本就係工作室嘅一部分
我收三組都無人覆我
水藍問題點會係新手跟唔到
火力冇乜通漲 大把野比新手賺錢
流星 改樹鼠圖 節日萬聖 黃金迷宮 都好易起家
但當然財富係累積 玩1個月唔好諗住同玩幾年既比

水藍最大問題係D任或新活動八九不離十
節日年年都無限LOOP 出隻異色寵就算 要人肝既動力真係冇乜

初心算7數啦 一年未夠個人流就搞成咁
玩撚左1個月 見到D外掛成巷成市 集團式玩都仲得
又冇水藍好多貼心既野 BBS倉之類 真係返唔到轉頭
魔力最好玩係開荒期 講真初心一開始刪哂3.0+唔開里洞等地區
開服果一個月真係好似返返去1.0魔力時期咁
如果水藍都再開新服 我估會有過萬人回流 但係我見唔到依種可能性
話說台灣區果邊有個post嗌緊交話GM唔捉外掛
一嚟魔力本身好多嘢都係step by step同回合制
外掛的確唔係咁容易捉
二嚟直覺話我知如果GM認真捉哂全部嘅話
根本個ser物資供應鏈會有問題
邊度有咁多人得閒去開咁多部電腦肝啲材料
所以呢度個GM拿捏把呎都算係唔錯

同埋要搞清楚個事實係
魔力主要真係20尾後甚至中年人玩
好難吸引到後生仔
直頭唔好話魔力,根本有幾多後生玩緊online game
而呢批中年人通常都係有錢無時間
所以更加願意俾錢買服務買skin買寵
或者咁講
水藍其實都有個life cycle
通常五至九月灰熊前到灰熊期一定係最旺
無論真人玩家定係工作室一定開住turbo嚟玩
打後就會有大型退坑潮
然後到聖誕新年又會多返人上嚟玩
特別係近年新年會出新贊助券寵
過咗新年又會有退坑潮
亦之所以點解近年火柴都係中秋復活萬聖端午呢D濕鳩節日出
水藍有冇下個十年真係唔知,但初心就肯定冇,垃圾到嘔,用大陸手遊機驚模式run,死得
五月講到依家。變埋梗
以前無得選 D人先來來回回返水藍
依家話哂初心半官方。 仲刪哂比人屌垃圾既3.0 OQ件 邪魔系。
之後。 新人加入都係初心優先。
再姐佢有開新ser 先例 後期再開新服 又新開荒期 吸引人回流。 水藍敢開新服先再講
就算兩者同時開新我都係選初心。 3.0 真心垃圾
你估初心唔會出邪魔系OQ件咩
都只係遲早嘅事

其實有研究過嘅話應該知魔力真正嘅問題根本唔係3.0
係本身物理同魔法公式
魔力嘅魔法公式去到精神高於對方20%同埋魔攻到頂之後唔會增傷
變咗只要個server嘅max lv setting夠高
魔師根本無論如何都會變垃圾
除非個ser set咗LV90到頂先真正做到平衡
但如果LV90 max其實就等於個ser好快到頂
死症嚟

與其話初心同水藍鬥
不如話佢地係共生
所以我最擔心反而係陪伴魔力果種變態服當道
雖然更新速度係超快但係玩法明顯唔係魔力嚟
我唔係屌伺服器設定,係純屌營運嘅問題
我就係初心玩家,想講千祈唔好玩初心魔力
去初心Facebook睇下幾多人屌初心老母就知
或者自己入哂水藍初心睇下就會見到玩家人數係10倍分別
初心依家9成玩家走哂變咗死城
佢閹割好多內容迫人課金,例如水龍裝
唔好幫佢用太勁所以唔開放做藉口
初心寵物魔傷1.7倍,玩家要求改返正常都唔理,PK場無人PK
課金抽嘅寵依家出到氣功彈同強昏睡,未來只會更勁
初心魔力會發新任務 劇情?
玩過初心都知佢啲任大部份都係全ser無幾個人解到
初心啲地圖全部都係copy原有地圖唔會自己整
下面巴哈post初心整個任全ser得幾個人去解,發現有bug解唔到,笑死
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=70151&snA=5210&tnum=9&bPage=4
初心成日撚鳩玩家
佢啲鳩野手指腳指用埋都數唔哂
出啲寵聲畫唔同步,扣血同動畫唔同步
真係唔知啲人點抽得落手
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=70151&snA=5298
初心同777個初心一樣
D寵出到有氣功彈咁同原本已經變咗變態服嘅官服有咩分別
水藍啲寵最盡都好似得波4
成日同玩家作對
少人玩 仲走去開新星系
無人玩 個個要求合服
佢就拖咗2個月走去合併新開無人個啲星系
依家雙子天秤獅子摩羯 四大星系無咩人但仲係無得一齊玩
暫時未有咁勁
11月11號出咗1lv氣功彈
11月26號出咗3lv強昏睡
應該陸續有黎
其實都預左
聽聞當年大宇合服都出左唔少bug
初心點會搞得掂
而且初心好似仍然搞唔掂人數上限的問題?
人太多 到時又係變返做登入寶貝
d人甚至懷疑初心入面的人究竟有冇玩過魔力

初心柒就一定 但我相信就算水藍gm都唔會搞得掂
因為工作室真係太難防
間唔中出啲簡體公告都夠銀眼
估唔到而家都仲有人吹奏初心踩水藍
淨係gm對玩家,對遊戲既態度已經無得比啦
人數上限初心無可能改到,一個分流仲係只容納到幾百人
登入寶貝真係經典
用登入神器都要3粒鐘,人手入一日都唔掂
出排隊又柒咗幾次,排完入唔到,比人搵到bug打尖之類
其實頭兩個月有過半人數係外掛先搞到玩家入唔到
後尾7月開始註冊要語音認證就已經輕鬆入
google初心魔力外掛就會見到外掛數量有幾多
5月至7月基本上星系後面15個分流每分鐘都有亂碼名外掛係法蘭城度行
正常玩家見到都唔想玩落去
呢啲柒事只係冰山一角...
https://www.youtube.com/watch?v=GEMKkb9y94k
https://www.youtube.com/watch?v=L19KR0n8zeQ
https://www.youtube.com/watch?v=zk8Zoh0JgMQ
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞