暗瘡求救困擾左好耐

60 回覆
2 Like 1 Dislike

用咗兩個月好番好多
過來人,食A酸啦唔好諗,食到冇晒瘡就轉外用A酸每日搽全臉當保養
同埋保證每日有屎痾,多啲飲水唔食甜嘢
越驚 受害時間越長
皮膚問題令人越見抑鬱
當機立斷好重要
屌你
睇皮膚專科啦,仲係到問
可以長期用外用a酸做保養?
可,美國皮膚學會講嘅,你可以查下
其實食a醉係咪可以改善埋背脊心口暗瘡問題?
*酸
我都想知
因爲背隻喺呢個春天無啦啦毛囊炎 毛孔阻塞曬 有啲粒粒同有啲好似暗瘡咁
醫生開左抗生素 但係又好唔返曬咁
仲有小小瘡仔咁
我覺得你可以試下戒麩。我本身由中學到大學 額頭都有生暗瘡、石頭瘡。到武肺面頰都生埋好灰最後睇左台灣陳皮醫生facebook<輕鬆美膚>個page,的起心肝戒小麥嘅嘢,真生小左好多!加埋面膜響我身上會好d。

咁當然因人異而啦~
似係真菌感染嗰隻毛囊炎,同暗瘡兩回事,跟醫生建議啦,平時都保持身體乾爽,出汗就沖涼,唔好俾隻菌有環境繁殖(常見嗰隻菌係喜濕,汗大嘅人易奶嘢)。唔好自己亂用藥,有啲會有反效果。
除左食a酸無其他選擇
我以前都係 下巴 額頭 鼻係重災區 但自從有女友後就十幾年都冇了
可能關事
本身皮膚差
有排諗住皮膚好啲
就試下唔食精製澱粉
餐餐走去食全麥野 食好多
結果一星期爆到仆街
粒粒石頭瘡 廿幾年來第一次
之後停食就冇事
但而家搞到成面凹凸洞

而家戒緊麩 買乜得要gluten free
諗住遲啲去做食物測試
廢事再搵自己做實驗
佢d產品好唔好用?
我無買佢產品。 我見有香港人試過feedback幾好,但留意佢係唔包送去香港,你要用集運運落香港所以我無試到。

我依加護膚方面係用cubed cbd嘅cream, 同響littlestardust 買MMiracle+面膜用,我覺效果係好嘅。佢地K11都有門市,可以問下有咩產品啱你地個情況。但如果覺得尷尬,可以用whatsapp影比佢地睇。

當然如果用完覺得無幫助,就要睇醫生了。
睇過兩個醫生都係話毛囊炎
不過兩個醫生開嘅藥都係類固醇同antibiotic
所以唔知係咪真係中左真菌個隻 先食極都清唔曬咁
試下搽杏仁酸
不過初頭搽會爆粒粒
用左一排啲暗粒暗瘡就會消得好快連印都無
搭單問
自從帶口罩之後不斷生暗瘡 以前無的
有無人一樣
常見應該都係嗰隻malassezia folliculitis基本上唔好諗住靠藥斷尾,藥只係嚴重時急救,差唔多每個人身上都有呢隻菌,一旦你俾咗孳生環境(焗住啲汗體表潮濕&油脂多)同嗰期抵抗力差就容易復發
可能醫生都會同你講啲注意衛生同規律作息增強免疫力嗰啲,你覺得好行聽過就算,但係要唔復發基本上其實係唯一方法,慢慢調理
搽咗一個月杏仁月
爆咗陣暗瘡平伏咗之後 冇錯皮膚靚兩三日 但又突然成面暗湧 又爆過
係咪正常
戒J Telegram群
https://t.me/joinchat/EMOE2Ulb4sxDctTi6g3A-A

中醫:腎虛百病叢生
精既作用係用黎滋潤五臟六腑,所以丁得多會導致整個五臟六腑變差,就會出現好多症狀。
每射一次就傷身一次,包括做愛,夢遺(含精量唔多),而節制打J只不過係延遲你出症狀既時間/嚴重程度。
問題係節制基本上係冇可能,同埋長久落去一樣症狀纏身。

每人體質唔同,症狀都唔同,以下為最常見症狀:
早洩陽痿,變樣哀,猥瑣,臉色灰暗,自卑冇自信,腰痛
腦力下降,生暗瘡,口臭體臭,脫髮、耳嗚、任何神經症,記性變差
易怒,夜尿,表達能力差,社交恐懼症,雙眼無神,前列線炎

戒J需知:

戒J後3個月內症狀加重/加深屬正常,係戒斷反應

身體恢復過程並唔係直線上升,而係好似過山車咁上下移動,會不斷由壞轉好,好轉壞,但隨著時間既增長,身體會慢慢恢復,症狀慢慢消失

夢遺唔當破戒(含精量唔多),夢遺唔重要,重要既係平時冇意淫,做固腎功,之後夢遺會慢慢減少

長時間冇夢遺亦唔洗擔心,係好事

中醫:心動則精自走,意淫都傷身,睇AV唔J一樣咁傷身

做愛都傷身,所以我地戒J恢復身體,身體好虧既戒返2年,之後再節制性行為,咁就唔會出症狀,飛翔老師推薦一月2次,就是腎氣充足的情況下,這樣對身體傷害較小。

戒色唔係做和尚,係先禁慾養返好個身體,再同老婆/女友節制性生活,咁就唔會出症狀,戒丁期間同老婆/女友扑野唔算破戒,但你本身既症狀,唔洗諗住會恢復。

叫雞係比打丁更加嚴重既邪淫,如果你忍唔到,寧願你打丁,都唔好叫雞

戒丁最好既方法就係睇戒色文章,想成功戒J就將(戒為良藥)睇一次
學習提升覺悟,覺悟降伏心魔,唔睇(戒為良藥),基本上只係等破戒

戒丁必睇資料:

戒為良藥 =>此為必睇
https://jeise.pixnet.net/blog/post/65549419-%e3%80%90%e6%88%92%e7%82%ba%e8%89%af%e8%97%a5%e3%80%911-127%e5%ad%a3%e5%ae%8c%e6%95%b4%e4%bf%ae%e8%a8%82%e7%89%88%21%ef%bc%88%e6%8c%81%e7%ba%8c%e6%9b%b4%e6%96%b0%ef%bc%89

香港戒色論壇
http://noj1314.258club.com

戒色吧=> 建議去精品帖睇精品戒色文
http://tieba.baidu.com/f?kw=%BD%E4%C9%AB
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞