做過迪卡儂 你問我答

780 回覆
56 Like 17 Dislike
你做過就知冇得hea
因為你hea啲嘢會卸左落其他人到
我唔想自己犯眾憎
同埋我覺得一份工要做到你又唔想撈佢又想炒你嘅時候已經冇意思
所以索性quit撚左佢抖下就算
返PT無非都係為左錢姐,為左CAREER PATH為左經驗就唔係呢D PT比到你啦
因為唔夠人
有人試過一個月內total OT左14個鐘但係好耐都補唔到
我果陣返迪記真係唔淨係為錢
原意係搵錢順便諗住識下人學下嘢
因為本身佢雖然職責多
但係都代表自己涉獵到嘅嘢都多
諗住有時學下搞event拍下廣告都唔錯
但係點知入到去就係1a1b𠝹紙皮同摺衫地獄
仲要比人話做唔晒啲嘢係工作效率有問題
明明就人都唔撚夠
唯一慶幸嘅係係呢間公司學識咗點返工
學識左點將人地缷比你嘅嘢連消帶打推返轉頭
雖然我好憎間公司 憎到要quit撚左佢
但係佢又唔係咩都比唔到我嘅
好似得左 thx巴打
https://sendvid.com/2gq237ym
你心態係正確既,但我咁講係因為PT,就算你肯學肯做,佢都只係會叫你做下欄野, 理由好簡單

-PT做錯唔係藉口,比D大D既野你做錯佢要咩飛
-PT做一排就走,哂時間教你不如收返你學費
迪記以前唯一有樣好嘅叫is ok to made mistake
做錯都好 好多時都唔洗上身
最多都係比人炒唔洗賠錢
之前有人一嘢用架鐵龜車轟爛左teammate room道玻璃門
都冇炒到 依家都仲繼續做緊
同埋迪記嘅同事因為咁以前都會做得好耐下

不過可能因為佢啲大佬轉左policy轉左
有機會接觸其他嘢嘅人越嚟越少
學你話齋可能驚咩飛掛
所以好多時啲嘢都係比啲老屎忽做
甚至有好多老屎忽已經要由以前咩都有得玩
變到日日on floor執場𠝹紙皮
Is ok to make mistake呢樣野好似都不復存在
我諗呢個亦都係我quit同埋呢排流失率咁高嘅原因之一掛
你心態係正確既,但我咁講係因為PT,就算你肯學肯做,佢都只係會叫你做下欄野, 理由好簡單

-PT做錯唔係藉口,比D大D既野你做錯佢要咩飛
-PT做一排就走,哂時間教你不如收返你學費
迪記以前唯一有樣好嘅叫is ok to make mistake
做錯都好 好多時都唔洗上身
最多都係比人炒唔洗賠錢
之前有人一嘢用架鐵龜車轟爛左teammate room道玻璃門
都冇炒到 依家都仲繼續做緊
同埋迪記嘅同事因為咁以前都會做得好耐下

不過可能因為佢啲大佬轉左policy轉左
有機會接觸其他嘢嘅人越嚟越少
學你話齋可能驚咩飛掛
所以好多時啲嘢都係比啲老屎忽做
甚至有好多老屎忽已經要由以前咩都有得玩
變到日日on floor執場𠝹紙皮
Is ok to make mistake呢樣野好似都不復存在
我諗呢個亦都係我quit同埋呢排流失率咁高嘅原因之一掛
mk有個女captain好撚柒煩
佢地唔係pt 仲想升職架,睇你地d pt 睇唔好實會扣分

職場係冇情講
我都覺得有幾個好on9
但係係度就唔開名啦
希望佢哋自己知啦
自以為盡忠職守
其實就不斷比緊壓力啲同事
好多野唔合理都要死用公司policy但捉鳩你
佢哋為左上位定為左公司就大家都心照啦

不過平心而論 雖然我成日笑鳩個captain制
但係captain制本身冇問題
咁點都要有人睇住個場
係睇吓啲人點樣做captain姐
都有幾個好captain係會體諒人嘅
以前pt同ft個position咁高咁大
大家都係叫omi sport leader
所以pt仲有參與同晉升嘅空間

不過依家就冇左呢支歌仔唱啦
學你話齋 職場係冇情講架
依家咪就係變得大家都冇情講lor
頭已側
小事 唔駛客氣
想問下一般有冇話in完幾耐先會收到email?
我果陣second in已經話會請仲約埋時間簽約
所以果陣email都冇等 唔太清楚
我係收到佢email話咩叫我拍條一分鐘嘅片去講下自己意見咁樣 叫我排埋翻工地點同時間 我都唔知呢個叫唔叫interview
邊條team咁chur 未入職就黎個一分鐘idm
Fitness
叫你排返工時間地點多數都請架啦
fitness都好忙成日唔夠人
所以如果你正正常常要入去應該唔難
等多幾日啦
香港網店同門市價錢係唔係一樣
同埋其實係唔係淘寶嗰批貨嚟
基本上係
但係有時會錯價錢或者門市會有啲display貨特價

其實係一樣 香港啲貨都係大陸落黎
識人係Store Manager, 即是做到咩Level
迪記無Manager,佢意思係Site Leader?
應該係site leader掛
迪記聲稱自己個架構冇分階級
但係你可以當ft高一至兩級咁
係咪hiking team架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞