(HEHE) 那天,你走進了我的世界 (2)

1000 回覆
49 Like 1 Dislike
闊別三年,我又繼續寫返呢個爛尾,感動個位係3年前有留言過嘅人到今日我上返水,你地都仲喺到,我知道一定仲有其他人睇緊,可摸以留個名比我知仲有幾多個人睇緊?嫌麻煩嘅就比個正皮(或者負皮都好) ,(當然兩個都做晒就最好)。

第一個PO嘅傳送門: https://lihkg.com/thread/731577/page/1

(五十一)
Leo先換衣服,整理房間,收拾東西,London叫他,Leo就到浴室幫忙。

London比自己高,但是刮鬍子剛剛好,Leo剛開始會緊張,靠的這麼近,聞的到London身上的肥皂味,怕分心了刮傷他,但是動手之後,心就平定下來,他還很乖,動也不動。

Leo不到五分鐘就完成工作了,London洗臉之後摸摸下巴,對Leo笑︰「OK喎,輪到你用。」

Leo點頭。

Leo動作快,沒讓London等太久,跟隔壁的小倆口會合時,還沒超出半小時約定。
他們先在餐廳吃早餐,London對菜色挑東挑西,頗有微詞,揚揚就跟他大眼瞪小眼的杠上了。小柔已經習慣了,Leo教過,讓他們吵。

「我地今日...會去邊?」Leo趁雙方停頓的空檔問。

「鯉魚門好無?」揚揚答,轉眼看London︰「喂,你架車擺住喺到先?我地四個人一架車,方便啲。」

小柔拍手︰「最好不過喇,London O唔OK?」

London點頭︰「OK啊。」

「我...可唔可以拎埋London個藍芽喇叭播歌?」Leo小聲問。

London大笑,揚揚睜眼看Leo。「點解要聽佢啲歌?你唔鐘意我啲古典音樂家嘅歌咩?」

Leo搖頭,越說越小聲︰「Er...唔係唔鐘意...只係...我怕會瞓著。」

London笑的要丟下刀叉抱肚子,小柔都笑了,揚揚無言以對。

「Sorry...」Leo加一句。

他們吃過早餐就退房,Leo跟小柔把London車上需要的東西都搬到揚揚車上,頭一段London開車,揚揚說London技術比較好,開車比較安全,小柔舉雙手贊成,Leo沒說話,揚揚昨晚飆車時大概把小柔嚇了一跳!揚揚的開車技術不比London差的!看車子就知道了,兩位的車子沒有半點刮痕及踫撞的痕跡!

Leo坐前座,London開車。揚揚說要跟小柔坐一起,其實是在幫Leo,況且Leo有暈車的毛病。

上路後,Leo就忙,開音響,玩空調。揚揚終於知道London其實很體貼Leo會暈車的毛病了,他坐London的車不是第一次,已經N次了。London每次都是把乘客甩的人仰天翻,今天倒開的很順,也不快,遇到彎路就減速。揚揚在後座開始笑。

「聽電台好無?」Leo看London。

「隨便你,自己黎喇!」London答。

揚揚轉頭看小柔,小柔也在看前座,回頭,兩人相視,會心一笑。

「去鯉魚門食海鮮?」London問。

「都好!」揚揚回答。

「我無問你,我問Leo。」London立刻回嘴。

「好哇!」Leo看著London微笑。

小柔看的心酸,這個陶醉在心愛的人關懷中的笑容好美!

London點頭。「瞓得夠唔夠啊?」

「夠呀!」揚揚故意又打岔。

「小揚子收聲,我同緊Leo講野。」

「喔!」揚揚扁嘴。

小柔開始笑,悶著聲音笑。

「瞓得好好啊!」Leo看London,還是微笑。「我從來都唔知自己浸溫泉係會頭暈。」

「你係太攰姐。」London笨拙的安慰。「好彩揚揚無鬧我!」

「你唔係慣架喇咩?鬧咪鬧囉。」揚揚回答。「揚揚只係當你係一家人姐,所以先會敢話你,如果你地話我嘅話,我都會好開心架,因為有種被關心嘅感覺。」Leo補一句。

London先笑了。「唉,我覺得自己前世係欠咗佢。」

「哈哈,我覺得咁樣好好呀。」Leo開心的笑。

小柔在後座伸手握揚揚的手,揚揚安慰的捏的下小手。不要急,盡全力就是了!

London開到海邊。中午就吃海鮮大餐,跟著揚揚,吃的絕對享受。London跟揚揚看到提款機就跟餓虎撲羊一般,上去提款,Leo也要,卻被揚揚百般阻擋,小柔拉Leo到一旁。

「你由佢地喇。」小柔微笑。

Leo皺眉。「London無乜點儲錢架,仲洗咁多錢...」

小柔真的大笑,笑的喘不過氣來。Leo不解的看著小柔。

「嗯,唔意外。」小柔笑著說。「揚揚話,London唔識理財,你要幫佢手。」

Leo只能點頭,還是不明白為何小柔會笑。

吃過午飯,他們在海邊散步,揚揚跟Leo就開始在沙灘上玩,小柔跟London在一旁看。

「Leo好靚。」小柔說。

London點起煙,微笑。「難怪揚揚鐘意你。」

小柔轉頭看London,London真的帥,帥的沒話說,可憐Leo,也辛苦揚揚,要防著London再去交女友!「係我追佢架。」

London沒有看小柔,眼中看著Leo。「唔係重點,揚揚好唔容易鐘意人,佢好難同人交心,佢同佢個Ex一齊咗一年先介紹比我同Leo識,琪琪都唔錯,唔會呷醋又唔會限制佢識朋友,同埋揚揚唔係一個重色輕友嘅人,如果朋友同伴侶之間決擇,佢一定會揀朋友。」

「無得咁比呀。」小柔輕聲說︰「朋友係朋友,伴侶係伴侶。」

London靜了一下,然後說︰「揚揚對親近嘅人好唔客氣,你要諒解呢樣野,佢如果之後同你講咗啲好重嘅說話,佢唔好怪佢,因為佢...本身對Close嘅人係咁。」

小柔微笑︰「你咁講好似睇少我喎,我都唔係個好惹嘅女人黎架。不過都多謝你同Leo願意接受我。」

London看小柔了︰「揚揚承認你,我都無咩好講喇,佢願意帶埋你出黎見朋友,就知佢真係好重視你,係咪?」

小柔微笑。「我兩老都好鐘意揚揚,唔知點解,佢啲怪脾氣呢,我屋企人完全睇唔到。」

「我屋企人,直情想叫我娶揚揚返屋,你大概就知點解佢咁識應付老人家。」London好笑的說︰「每年過節返唔到屋企,揚揚就會幫我打電話去我屋企交代,我呀媽就會捉住佢傾八掛,揚揚又真係同佢傾,唉,我無眼睇,所以你屋企人都鐘意佢,我唔覺得意外。」

小柔又笑了。「咁...如果揚揚都承認你另一半,你都會珍惜?」

「到目前為止,佢無認同過我任何一個前任,包括我前妻。」London微笑。「大概我條命就係咁苦,要比佢食住。」

「你有無真係愛過雅晴?」小柔直接問。

London考慮很久。「一開始係唔錯,但結咗婚之後就完全唔同晒。你而家問我愛唔受佢,我覺得已經唔重要,但係而家每逢見到佢,我就覺得好煩,你點睇?」

小柔已經準備好了,就是等London進入自己預設的話題︰「我希望揚揚同我一齊嘅時候係舒服嘅,大家可以有嗰句講嗰句,見唔到嘅時候我就掛住佢,見到佢我就覺得安心,所以佢想做咩,我都會陪住佢,佢唔舒服嘅時候,我又可以照顧下佢,我好想一世都留喺佢身邊,當我意識到自己會咁諗嘅時候,我就知自己真係好愛佢。」

London微笑︰「嗯,咁咪幾好。」

唉,到底London是否有情感障礙,已經把話說得那麼白了,就不會想一下自己身邊是否有個這樣的「知音」人?小柔暗自嘆氣。
坐實第一先
要重睇先記得個故講咩
鍾意直男真係唔好expect咁多
留名sad end
新帖留名
臨尾有知音人
我反而覺得重點唔係直男,係感情白痴
新po lm
留名
直男思想唔係應該係default唔會對男仔抱有愛慕之情咩? 所以其實如果Leo死都唔坦白, London係理應唔會估到/sense到Leo 對佢既感覺

其實Leo先係感情白痴 單方面無條件地付出愛既白痴
真心唔覺得會鐘意一個唔鐘意自己既人咁多年. 不過故事係好貝睇! 最少有幻想空間
向你致敬架
痛巴
may be I put is this way
我指London係感情白痴唔係建基於佢唔知有個男仔中意佢,係佢唔識分咩感覺係愛情,which亦係佢同雅情唔知點解結婚又離婚;Leo係感情白痴,正如小柔講係唔識咩係give and take,但至少佢知佢中意一個人想為佢好。就係咁樣先令呢個match up咁有趣
樓主返嚟了
樓主覺得自己似Leo多啲定係London多啲?
Well said
有人覺得無希望就放棄,有人覺得可以响身邊就滿足
無論你喜歡誰 請你記住留下給我這位置~
我覺得最佳位置呢首歌好適合去詮釋Leo嘅心境

https://youtu.be/NZ6hT_yv2kA
(五十二)
一個下午的遊山玩水,一行人來到著名的打卡勝地——三家村舊礦場,揚揚幫小柔拍照,也幫London和Leo拍了很多二人照,London輕輕搭著Leo的肩,向鏡頭展示出好看的笑容,Leo不太懂得擺姿勢,只是靦腆地向鏡頭擺出V字手勢,揚揚建議今天也在外面過夜,Leo雖擔心,但見沒有人反對,也不敢提出異議。旅館不錯,揚揚還是訂了兩間房。過夜地方搞定,他們又開車去瀏覽風景,直到夜深了才回到旅館。

揚揚跟小柔進房間之後,關了門,才拉著小柔。「我Book咗隔離雙人床!」

小柔回身,呆了一下,然後下巴掉下來。

揚揚奸笑。

「你唔怕Leo自己話要瞓地板?」小柔驚訝問。

揚揚揮手。「你覺得會咩?」

小柔皺眉。

揚揚轉身出門,到隔壁敲門。Leo來開門,神色有些不安。「...揚揚。」

揚揚往房間裡面看,聽到水聲,London在洗澡。轉眼看Leo︰「你OK?」

Leo呆站著,沒有回答。

揚揚拍拍Leo的肩。「London唔介意,你就表現得從容啲啦,如果唔係就穿煲架喇。」

小柔站在揚揚身後,心想揚揚真是老奸巨猾,這不就等於威脅了嗎?

Leo點頭,垂眼。

「早抖!」揚揚鼓勵嘅笑了一下。

「早抖...」Leo轉身,輕關上房門。

小柔望著揚揚,揚揚沒說話。

這晚,大家休息得早,但是也沒有早睡。揚揚跟小柔一直反反覆覆討論著接下來怎麼辦。他們也知道London隨時會有新女友,這是任何人都沒有辦法控制的,如果這種事發生,Leo怎麼辦?再讓他受一次傷?再讓他離開一次?

「睇實啲London,等佢忙到識唔到女仔。」揚揚低聲說,望著天花板。

「呢個係我目前做緊嘅野。」

「好似都係唯一方法姐。」小柔也低聲說,看著相同的天花板。「問題係,我地好難100%睇實佢。」

「盡力喇!如果唔係都無其他方法。」揚揚吐口氣︰「正如你所講,London生活唔可以無咗Leo,咁...係咪就代表佢會鐘意Leo?我諗咗好耐,到底London對Leo係屬於咩感情?」

「我只係知我係愛你,至於其他人,我就唔知喇,所以我先擔心。」小柔平穩的回答。

「我就係唔知,所以你之前講嘅野我都好在意。」揚揚接著說。「佢係精神上依賴對方?定係佔有慾?定只係單純想對方好?Leo鐘意London,而London只係覺得Leo好係唔夠,但係Leo都無要求更多,呀呀呀,好煩啊。」

小柔轉身側躺,看著揚揚。「呢段時間入面,我睇到Leo了解所有London嘅好,London嘅短處、喜好、個性同習慣,所有嘅一切,Leo都擺晒係心入面,所有London缺嘅,Leo都可以滿足到。London唔識煮飯,Leo每日幫佢煮,London無聊,Leo同佢傾計,London希望Leo喺到,Leo就喺到。London忙嘅時候,Leo就唔去打搞人。就算London唔夠體貼,Leo都無出過聲,好嘅壞嘅Leo照單全收,從來都唔會將自己嘅情緒發洩喺London身上,一般人點會咁樣?比我都唔得喇。」

「仲要每一日都好似伴侶如胖虎咁,驚自己講錯野做錯野,唔怪得佢攰到暈低喇。」揚揚安靜的接下去。「但係你可以叫Leo唔愛咩?如果佢做到,佢自己一早做咗,佢唔係一個拖泥帶水嘅人,你睇佢做事就知,乾淨俐落。」

室內靜了一下,小柔說︰「揚揚,留住Leo,唔好比佢離開。」

揚揚沒回答,只是點點頭。

夜漸漸深,熄燈後,有一段時間,什麼也看不見。慢慢的,眼珠習慣黑暗了,就能藉著外面些少的亮光看見房間裡的東西。

Leo躺了好久,注意著身邊嘅人的呼吸,逐漸平穩,London睡了以後,Leo悄悄地起床,到窗前看外面。無法抽身,是這樣嗎?真的無法抽身!只要London願意讓自己跟在身邊,自己就無法離開。四年前離得開是因為他結婚,如今原因不存在了,還掙扎什麼?之前一直掙扎,都在最後放棄,還是留著,貪心的留下來。Kary那邊怎麼去說?說自己改變主意,還想留下來?

Leo望著黑夜發呆,揚揚那句話說得好,既然無法抽身,就待著吧!只要London不知道,就可以還跟London天天見面,看得到London對自己的微笑。

Leo轉身,London睡的熟了,動也不動。

Leo悄悄走回床邊,望著London的睡臉,最近運氣好,可以這樣看著London好幾次。Leo微笑,躡手躡腳爬上床,London沒動,Leo躺下,拉被蓋好自己跟London。暫時不要去想離開的事,心情就會好很多,那就暫時不要去想吧!

Leo轉身面對London閉上眼,很快就睡著了,身體不自覺地伸出手臂繞上London的身體,靠頭在枕邊人的肩旁,熟睡得很。

London醒來,楞了一下,才在黑暗中微笑,伸手環住Leo,讓Leo靠著自己繼續睡。呵呵!當一晚皮比卡超吧!那隻比卡超一號,要是有生命,一定會蹦蹦跳跳說什麼也要跟主人出門,沒有主人抱的夜晚,一定很寂寞吧?
咁夜都唔訓
通常都係呢啲時間出文(雖然我都想讚下自己呢兩日好勤力出文)

btw,唔好quote文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞