[4月新番][動畫POST] 86-不存在的戰區- (2)

719 回覆
18 Like 2 Dislike
仲諗住今集係過渡回應該會有啲悶
點知菲多果part好心up
全集原創, 痴撚線
睇埋下集再睇第二卷
雜誌短篇嚟
Part A: 電擊文庫MAGAZINE 59期短篇 忘川河畔
Part B: 電擊文庫MAGAZINE 62期短篇 菲多
實會睇過啦
下集會講
我開頭都以為係原創,但點知睇片時彈幕話係雜誌短篇
小說EP10都有
最近先睇完

動畫基本上還原 忘川河畔
菲多篇小說好多菲多內心劇
EP10
今集前半主要係講辛一行人嘅終末旅行
BGM好聽,啲背景靚自然不在話下
其實呢段都講咗多少少86嘅心境,例如安琪話動物園班被困嘅動物好似佢哋,算係為後續劇情加返啲鋪排
播Avid嗰段嘅運鏡又係神來之筆,不斷喺骸骨同86之間切換

後半段菲多走馬燈亦都唔使多講,世界級剪接
前半氣氛都算輕鬆,估唔到後半揾返凱耶、戴亞同悠人出嚟補刀
凱耶講自己鍾意咩花,就剪返睇櫻花嗰集嘅鏡頭,之後就淨返塊鐵牌
戴亞就話想改變安琪,結果跳跳吓舞兩個人對手就分開咗,重要補返安琪之前扮冇嘢,但原來走咗出去偷偷地喊
另一邊廂悠人就示範咗即立即拆死亡flag

最後就係菲多自己都收皮,成段睇到眼濕濕
辛佢哋冇晒補給,旅行都就嚟到終點喇
上半季都嚟到終點喇
得返一集
下季幾時播呀
係咪輝夜個班底整 成套野好似睇緊京紫咁
唔係輝夜班底,但都多勁人有份做
今集前半啲背景同配樂,個feel係有啲似京紫嘅
菲多角度睇到好多野,凱耶、戴亞
本身冇留意呢套邊間公司整
知道係A-1之後真係跌哂眼鏡
A1認真做文戲係唔錯嘅
不過A1主要係睇製作人係邊個,勁嘅Producer就有人脈,請到勁人嚟做
咁高汁, 竟然係A1
下集係咪ending
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞