Android車機

59 回覆
2 Like 4 Dislike
想問下各位巴絲,宜家市面d android車機成唔成熟呢?即係會唔會好易hang機,或者d UX唔掂/唔順之類?我見市面好多都應該係大陸嘢,但都講緊近3千(連裝),唔知靠唔靠得住,好唔好用,求連登巴絲意見。
買番pioneer 個啲
見啲台仔換大陸雜牌好易壞
你咩車先
如果唔太舊嘅歐洲巨而家興加舊嘢有 CarPlay Android auto
8年日本車
咁大路車機都支援喎
錢7 日本車,用緊淘寶android 車機
用左4個月左右
我主要都係用黎聽收音機同埋副駕駁bluetooth 聽歌
車機係有導航app 嘅
但我係用返自已電話唔用車機果個,因為另一半話聽聽下歌係咁彈D 導航message 好煩

會唔會hang 機方面,so far 我無過行車用緊bluetooth駁左野,播緊野中途hang 機,但有偶爾會想駁bluetooth 駁唔到嘅情況,大概半個月至1個月一次,呢個時侯要restart 部機就可以駁得返

好唔好用方面,要同你本身個車機得唔得去比較,我本身個垃圾車機偏色,mon 細,個touch 定位錯嘅,駁唔到bluetooth,咁換左之後我一定覺得好好用架

吖仲有一個問題,佢入面有D 支那播歌app, 唔知乜事會好偶爾自已開左知app 自動播埋D 鳩歌要人手關左佢
仲有,car play 果D 唔好預佢係果D真 carplay 咁勁,會成個phone 介面咁load 到一個個app 出黎響車mon 度用( 其實我未用過,我見YouTube 講車D 片係咁樣)
佢只係有個界面俾你control 下播歌上一首下一首果類,應該唔係真 CarPlay
支那app播鳩歌好笑喎,即係隨時會發癲兼唔知佢會播咩歌?
係,唔知做乜鳩咁
但其實唔密嘅,我用左4個月左右應該出現過3次左右,不過太on9太好笑,要提下
如果我係用android,係咪索性可以唔加carplay(要加錢)?聞說android auto香港係用唔到但我唔敢肯定。
呢方面唔識答你,因為我唔係用android
但佢通常支那D 車機會有位咩CPU 幾多RAM 咁
我覺得買CPU 好D 多RAM D 會好D,應該無咁易hang 機
我原本嗰部係pioneer,8年前裝算係幾好嘅model,當然唔係咩android os,但就方便在驗車可以拆個面板。
香港今時今日暫時都用唔到andriod auto wo
我聽講都係咁,不過唔知咩原因。

即係只可以mirror手機(android)落去車機頂住先?
android auto 用唔到
但你android 車機個google map 就用得到,因為佢當車機係一個device 用google map,車機有自己gps 導航,無問題
我直頭打去kenwood 個客服度屌鬼佢地
聽電話條老油條話屌都無用,唔只kenwood ,全部pioneer,sony 乜都用唔到android auto
據條老油條話佢地一早已經向日本總公司反應左,得到的答覆係︰google從來都無開放過android auto 比香港用,理由係政治因素喎
android 9 之前的香港區google play store 從來都無得下載android auto
但android 10 built-in 左android auto,所以香港用得到
但香港用戶開始大量投訴乜乜youtube播唔到呢樣果樣,令google發現左呢個bug,而家封番
總結︰响可見的將來都唔好期望用得到android auto
玩到政治咁惡咁無得玩啦
用android車機一大誘因咁就無咗
唔想因為咁走左出iphone
我都放棄左,手機依然用android,但去dcfever執多部二手iphone長插車機用Apple car play
android撚要用iPhone好撚頭痛
yes
android 唔爭氣,無計
大牌子有乜選擇?
pioneer好似最大得7吋
想要10吋mon,有gps。平時都係聽歌聽收音機
之前睇車谷。啲人話裝咗大陸機如果set中文。就連錶板嘅嘢都會變咗殘體中文。
你部咩車?
照計錶版還錶版,車機還車機,
唔會影響架喎
傳統都係kenwood, pioneer, sony, jvc
Sorento.
我都以為係獨立分開
但見唔小人(用大陸車機)有呢個情況。最後解決方法。部車機係要set返英文
同埋搭單問。有冇車cam係前後左右錄。淨係知thinkwave有。不過覺得唔靚仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞