【ViuTV】《ERROR自肥企画》(98) 無制限OT編集団x ERROR 回歸喇【後續討論】

1001 回覆
13 Like 4 Dislike
才藝表演
嘩冇追post一晚 33發生咩事
其實我覺得成件事可以分返開3 part 來講

歌詞、作曲編曲同唱

其實就咁睇返

前面呀填詞人 個篇文我覺得 想表達嘅就係 文學上嘅雅俗之分 講緊歌詞果一部份
事實上 廣東話填詞本身啱音就唔容易 而且 我諗好多人 都覺得歌詞應該係要用書面語先可以創出 雅嘅意境 一填一啲口語化嘅詞 就變咗毁滅首歌
簡單嚟講就係主流音樂上嘅詞嘅變革
原來 呢一類嘅歌詞都可以入到主流音樂

(但其實只限33 換咗做林家謙/Jer都唔得啦 所以其實主流係未ready 大家個心態都係玩票性質 )

第二部份就係音樂 我自己本身就真係唔係好識 但係好明顯地 呢一類嘅歌 就算香港嚟講都唔係新 不過可能主流上嘅聽眾比較少接觸 尤其可能如果你聽開大路廣東歌 都算係一個嶄新嘅體驗

我諗193想講嘅就係呢一班聽開大路廣東歌嘅人 可能佢會覺得 你哋之前冇聽過 而家俾個機會大家 但係點解會唔接受

但係我覺得 首先音樂風格呢一樣野 每個人都有偏好 你要改變佢哋 實際上好難就咁用一首歌 就去改變到

再加上最大嘅問題係 最後果一部份 唱 真係唔好聽 大佬睇全民造星 一開口有啲人唱得好就係好 有啲人唱得差就係差 有啲人天生就90分 有啲人天生得20分 練完都係得50分 我覺得首歌同時亦都表現唔到 33係唱功上嘅進步同發揮

總結 今次人哋接受唔到 咪再做多10次20次
青峰一開始夠有好多人話佢把聲好怪
而家咪又上神枱

Btw 其實我覺得第一張相還好 因為之前都講過一次
第二張我真係睇到黑人問號
講到出口嗰啲就唔係藝術

係咪覺得點解冇人搵到呢件事 冇人講
嗱! 依家話俾你哋知 其實我每一樣野都有諗過度過 真係好認真去做呢一件事
但一講到出口就好尷

而家枱面上新人獎有得爭一線嘅係兒登 MC 曾比特
僅次係肥仔 193
造星3 Manson同其他有望出今年出道嘅(例如十強個班)係潛在對手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞