有冇人屋企無私樓又無公屋 逼住長租 唔知點算

41 回覆
5 Like 7 Dislike
我明樓主感受,自己屋企情況都差唔多
讀書果陣,屋企收入<$20000,租緊10k單位。
因為老豆曾經同阿嫲係居屋聯名業主,阿嫲賣左樓都好,老豆都已經無資格再申請公屋。

果陣係非常勉強咁過日子,病都唔敢病,可想而知兩老都唔會有儲蓄
到我返工之後,財政鬆動左好多,大家儲左兩年錢就比左首期,
由我負責供間細細地既單位。

未來係點我都預想唔到,可能要等佢地百年歸老,我先可以變返個自由身
佢地自願咁做就咪鬼理啦
冇錢又要住咁好自己攞黎
Grad左就搬出去住
到時佢地覺得冇必要就租返2房嫁啦
呢d case真係慘
可以點搞?同條女講要同老豆老母一齊住細單位
走都走唔切
無得搞。

我自己點再努力都好,要孭起兩老都係好吃力
利申獨仔,老豆都6章野做唔到幾年野。
到時又要供樓又要養家
啊媽有冇得申請公屋
但好似好衰咁
但明明我好憎佢地
離左婚咪有
咁佢又特薄你,佢點用錢由佢地

咁上下佢地識申請公屋啦
如果居屋唔係主申請人係可以做除名手續
就可以用房屋福利
就好似父母買居屋有落小朋友名咁
小朋友大左除左名都可以申請公屋
唔會俾父母用左佢個配額

不過你父母又買左樓就算啦...
所有階段都唔可以過入息同資產限額
佢會抽查
虛報會告
仲等咩
你幫緊佢地咋
打兩份工黎租間萬9蚊既屋
又唔肯住其他
又要租3房

你唔理佢地佢地自己冇得咁樣玩
要為自己打算
到佢地正常返,咪再飲下茶
老豆老母唔會嬲個仔一世
你搬走埋佢哋可以住studio 到時就會搬㗎啦
你幾時讀完書 男定女
我就grad 同你一樣處境 不過再慘啲 老豆以前係公屋換居屋再換私樓 所以而家就算佢60歲都上唔返公屋 焗住租成世樓
我又冇兄弟姊妹 搵得嗰10幾k人工 都唔知點算 仲要係女真係好撚大壓力 有時想死撚左佢算 真係好撚怨恨我呀爸
有冇人知
一家三口排緊共聚天倫都3年
我係申請人 有一個63既爸爸
如果抽自己出黎得兩老排 會唔會要由頭排過?

同樓上情況差不多..獨生,入息計埋老豆會過小小
好怕就快排到會因為我所以唔批
絲打辛苦了,我完全明呢種因為屋企背景而被逼同屋企人綁住一世既無奈,真係睇唔到將來
我都係獨仔,負擔緊屋企開支,如果另外儲錢要成家立室,根本係奢望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞