有冇人屋企無私樓又無公屋 逼住長租 唔知點算

41 回覆
5 Like 7 Dislike
老豆之前敗左層私樓 賣左嘅錢拎哂黎還債
依加屋企焗住租樓住
但租金好貴 屋企搵幾多就拎哂幾多黎應付租金同日常生活
收入又過左申請公屋嘅收入上限
好辛苦
自己畢業後搬出黎同人夾租嘅話就變成兩老無錢交租
姐係焗住我要同佢地租屋租到死
唔想對住佢地
老人家六十歲上公屋好快
居屋?
老人家排公屋3-4年就上到
即係你爸媽本身係搵唔夠錢生活?
佢哋可以拎綜援 上公屋
你就移民算啦 後生份人工追唔到租金㗎喇
佢仲係58歲炸
2022年年尾先60歲
但到時我都畢業 佢都仲會繼續做野
交公屋申請表個陣收入都已經爆左啦
係 兩老都有做野 但支出>收入
呀媽儲蓄得返十尾萬左右 每個月都跌緊
佢仲係58歲炸
2022年年尾先60歲
佢仲係58歲炸
2022年年尾先60歲
會交表試下
交左表先,排隊等住先
個難點係要説服你屋企人肯申請公屋
呢啲老人家通常好萌塞
佢哋肯合作其他問題都唔係問題
你係住豪宅定點
兩個人都返工都唔夠錢生活?
我當你15k一個人 兩個加埋有30k
租15k以下 有成15k 兩個人用喎
依加收入爆哂都可以交住表先?
我以為交表+見主任+正式上樓三個階段都唔可以過收入
58歲可以排長者公屋呀,等起碼3年,只要收樓時60歲就得
我同巴打你情況差唔多,不過老豆老母仲有少少首期,17年買左樓我供,不過月月清冇錢剩
老豆應該出面有第二頭家
老人家固執唔肯搬 好堅持租萬九三房私樓
但明明佢地加埋月入三萬 佢地交租金就交左萬九
利申 一直提議住平啲得一座嘅大廈/村屋 但佢地唔肯
好想畢業之後當兩老死左自己人間失蹤出黎同人夾租算 無咁大個頭仲戴咁大頂帽
咁更加要移民走
留係香港做樓奴
有睇過
因為我呀媽先40尾 我老豆已經58
應該淨係排到天倫樂 天倫樂要登記人(老豆)滿60歲先登記得

咁佢地自己搞掂
你理佢地做乜
佢地自己都搵30000
但你屋企有幾多人?要住3房
住村屋把啦
同佢地得閒禮拜六日住staycation都唔駛19k咁貴
但我老豆依加日夜返兩份工 日頭送貨 夜晚保安 呀媽一星期返6日7仔先有咁嘅收入
三個人 其實兩房已經得 家姐搬出去同男朋友住 我下年住hall
但都係老人家問題 唔肯丟野 明明有啲衫鞋年幾兩年都無著過
塞爆哂間房 呢間屋住左幾年 個廳仲有啲未拆嘅紙箱
老母貪慕虛榮要住私樓
好想當自己無老豆老母 我唔介意佢地窮 但可唔可以生生性性聽聽話話
遠地鐵少少,萬2蚊租到2房。 2
做food panda 搵少少 part time錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞