大埔樓討論區 (1)

374 回覆
12 Like 3 Dislike
專巴算密,成日出出入入,不過我唔係住客坐唔到。小巴朝早返工返學好多人等
以前住太和隔離私樓,馬路好嘈。依家唔係對正馬路,夠靜
景觀方面,富亨果頭起緊富蝶邨,基本上現有嵐山戶向山方向第日都會望到,買山景可留意。另外山景有部份會望正山墳,一定要睇清楚。

交通方面,有巴打po過shuttle bus time table可以參考下,小巴20m出大中巴士總站,20p出大埔墟站(中途有站可上落),返工時間多人建議小巴站上車。

車位方面,月租普遍4000-4500蚊,買賣預1.8-2m左右仲要有求無供。

另外,汀角路入嵐山中段既鳳園路有塊地皮由長實持有,而且一直響地規會申請改用途(好似住宅乙類?唔sure),google下會見到有plan過起到4定5座,不過講左咁耐都無聲氣...

好唔好住? 見仁見智,以前住開大埔市中心果堆,以前聽車聲死氣喉聲,而家聽牛蛙同狗吠聲。

利申住左1年,無超市無便利店無食市,新界樓仲要駁車先到,長實樓,呎價已反映。
山景好多都向西,亦要留意墳景
中高層望得清楚 (但其實要刻意向下望?)
低層有機會俾啲樹遮左 (應該要極低層)
環境係舒服的,好多綠化
初初搬入黎係有住麥理浩夫人渡假村嘅感覺
但亦有住麥理浩夫人渡假村嘅唔方便
我高層, 要望一定望到, 當然你問仲乜專登望, 我無話可說
睇樓時睇過8座G/F, 個大墳真係響你眼前一樣
環境好好, 空氣唔係有地盤應該仲好心鄘神怡
呢度好多group, 又凍肉又韓國料理, 海鮮又有, 衫褲鞋襪group都有,

最近買糉
冇呀,高層水平望向山嘛
我比較想知西斜勁唔勁?
8座個地下吉左好耐
離個墳極近,俾樹遮到都不了
俾要驚俾賊爆
西斜好勁
8座地下而家仲未賣到?
打開廳窗望到正,好難攪
冇幾耐之前好似比人連爆幾間?
車位有求無供 真係咩?
我有幾個客放緊車位都無人問津,日日打長途過黎煩住我
放幾錢先?
yes, 好似話低層+打開窗+屋企冇人
利申:唔肯定
同巴打所講吻合 1.8-2M
最廢係佢d𨋢 全大埔最樣衰
問過新達未
新達一定好過大中
大中真係80年代feel 有d座數仲要用綠色
真係好好好好樣衰
新達d lift好細...
我覺得佢隻淺黃仲醜
去過幾次大中覺得D lift好細, 返工返學會唔會入唔到lift
搭單問,嵐山車位唔係業主先買得咩?
呢層真係唔知,我知泊個架車一定要係住戶,但買黎收租呢啲我諗要啲業主問返嵐山比唔比
我8點出門口,長期無人同lift
Icic
Thx ching
覺得大中幾好 雖然舊但落樓乜都有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞