裝修期間發現中伏,你會心平氣和定屌柒師傅?

33 回覆
19 Like 49 Dislike
如題,假設係搵裝修佬整而唔係搵一間設計公司

中伏都可以分好多個位,俾完訂之後由畫圖開始,之後傾圖、等佢訂嘢、運嘢落嚟、開始落手做直到完工同執修

中間可以中伏嘅嘢都有好多,我比較留意會係師傅態度、溝唔溝通到(十問九唔應、唔覆機、遲到、你講完佢唔明/ 以為自己明最後做錯)、有無口齒(話嗰日到貨或者嗰日整好,之後唔準時/竣工日期一拖再拖)之後就用料同手工

但萬一中間真係中咗伏,大家又有咩對策

心平氣和:主要係因為間屋佢都未整完,一陣鬧完之後玩鳩我哋係咪仲衰

屌柒師傅:容忍都有個限度,而家我俾錢,唔好咁過份,早啲屌醒佢好過整哂先屌都番唔到轉頭

當然都可以唔同階段有唔同對策,以下開放討論
間屋係佢手,真係唔敢咁串
係香港裝修師傅惡撚晒
心平氣和

你屌完佢 佢轉頭搞啲9屎野你都幾麻煩
但一早發現中伏都唔屌,之後情況會唔會愈來愈差
睇嚟大家都一半一半,有啲鬧有啲忍
大大力屌,邊個係老細先

當然自己都要識少少
你屌人前要自己識啲野 唔係佢屌返你轉頭
最近屋企裝修廚房 但係我無野做
直頭同班師傳一齊開工.....一個星期搞掂哂
屌佢唔係問題 但前提係你真係要識d野
心平氣和屌柒師傅
請指教
你比幾百萬人整?
睇你係咪狗,海關或者法律個邊啲人
普通人唔好搞佢哋,佢哋有大招就係打拆完,留低架生唔做嘢。
你搵人入屋抵執手尾佢就告你郁佢啲生架生,爛咗要賠
你唔郁佢就一直拖你,你咪慢慢告,多數告唔入

但有以上背景就屌佢,個官見你自己人就會幫你入佢
上次有隻退休海關中伏一告就入
但普通人好似通常都輸蝕埋堂費
上年裝修,打拆完後,裝修cfu 打斷左樓下條電線,我唔放心,夜晚放工上去望下,見到水喉滴緊水,已經滴到廚房一大灘水,如果我個晚無上去,滴到第二朝,應該成間屋浸晒,不過我都無屌個師傅,叫左佢上黎搞返掂
大家要知道所謂師傅
就係讀唔成書,個人唔掂,先會做呢啲工
你千祈唔好對佢哋有期望,唔好指意佢哋幫你諗好,唔好諗幫你搞到企企理理
佢哋唯一嘅座右銘就係洗手收錢 屌!理hi佢
佢哋心目中冇施工標準,物料應用呢啲概念,更加唔好諗咩美學,設計,總之過到骨就神仙,水電你收貨個下用到就得,日後關人鳩事你死你賤
呢啲就係真正嘅師傅啦
屌左師傅先幫我執

唔係佢連機都唔應我
屌完再心平氣和講多次
識嘢好緊要
其實你識嘢講到出嚟已經唔使屌,佢都會知自己柒左
好似之前傾油漆工時,成個工序我都講得出每樣做幾耐加埋做幾耐,佢就唔敢鄧波鐘
唔係話真係要好識,我都係上網睇完講返出嚟
反正齋講唔使做,點解唔睇多少少扮識
你好似師奶咁一味屌盞事後玩鳩返你,反正你唔識嘢
裝修完2,3年啲手尾先爆晒出嚟蝕底係邊個
有d 咩係兩三年後先會發現?
我即時叫佢停工,通知管理公司同管理員,也連忙去小額錢債入禀取回訂金,訴訟過咗幾堂而法官話轉去高院處理,提醒雙方要用律師或自辯形式,但申索金額可以提升,裝修佬即時跪低求和解,佢乖乖取回日薪工錢就退還訂金給我

利申:固執嘅性格
巴打好波
大家要知道所謂師傅
就係讀唔成書,個人唔掂,先會做呢啲工
你千祈唔好對佢哋有期望,唔好指意佢哋幫你諗好,唔好諗幫你搞到企企理理
佢哋唯一嘅座右銘就係洗手收錢 屌!理hi佢
佢哋心目中冇施工標準,物料應用呢啲概念,更加唔好諗咩美學,設計,總之過到骨就神仙,水電你收貨個下用到就得,日後關人鳩事你死你賤
呢啲就係真正嘅師傅啦
打咗2年左右,因為爛尾而好多工程公司唔敢接落去,我亦付出一定代價,包括辭職專工搜集資料舉証上庭及再找工程公司接下去,歷時4年完成裝修及加建工程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞