家庭電器用家協會 d電器點解咁平

47 回覆
1 Like 4 Dislike
如果你係話外觀有輕微崩花果種次貨 都仲講得通
但功能上唔應該有問題
我估真係代理次貨/水。不過唔影響quality of the product 的
唔係次貨或者水
好多係貼近成本甚至少少蝕

事實上代理有時都頭痕呢樣
因為大客好似broadway呢啲 會投訴出面有人玩價格戰影響佢哋
但代理除咗口頭講幾句 冇咩可以做
因為根據競爭法中小企可以蝕賣 但大公司唔得

同埋有時冇貨佢都比你落單
優先焗啲客開咗單先 之後先話冇貨 最緊要係你search嗰陣優先睇到佢

ps 做緊某大牌子代理
P記?p記好多細鋪都平好多
細鋪多數都會揀賺少啲
而唔跟足代理嗰個建議零售價
online嗰啲會誇張 尤其built in xxx直頭係貼住成本甚至蝕賣 有時冇貨都要話有 因為要你google第一個search到佢哋

定期會有平價次貨流出原因係啲doa貨或者返修貨
啲公司唔想就咁write-off 所以會搵拆家幫手低價食咗佢 然後拆家可能會散貨落啲街鋪 或者去咗展銷場
built in xxx簡直係黑店可以blacklist
我寧願用bxx
兩間都有幫襯過
點黑法
代理送貨的話,如果件貨唔係100% new,我估最主要都係一個原因,就係10日內包換退貨嘅機

不過退貨機唔一定喺有問題,做過零售嘅可以話俾你知,香港on9 閪客喺多到你唔信,驗屍咁驗都喺基本,自己on9 唔識用買錯嘢投訴到你退貨換貨都好多,好多cs都怕咗佢俾佢換一次,批機再流出市面都好正常。

所以件貨平,有原廠保養,到手check 過冇用過/維修過嘅痕跡就算喇,過保養壞左早啲換新
Build in XXX 係同大鋪一樣直接拎貨賣
BXX 我唔清楚

Build in XXX 友X 有賣 B Grade 貨
仲會寫明

難以理解你地話人地賣次貨先平d

收貨時睇清楚 Package 啦
builtin pro買過雪櫃/廁板/冷氣,雪櫃同廁板冇問題,但送貨時間好亂,明明聽日送,佢今日會打畀你話到左門口

冷氣個殼係花哂,明顯係裝左再拆返落嚟,部機當時係新款,咁都畀我撞到返修貨,最詭異係信興送貨,打去bip門市嘈(佢個whatsapp同fb係冇人應機), 最後搵左信興上嚟換機

BBE就買過兩次(焗爐/電子門鎖),正正常常冇咩特別
built呢間最撚麻煩
成日網上標超低價吸客 甚至停產型號夾硬話有 好多係冇貨扮有現貨

有客落咗訂 佢先會問我哋攞 遇著我哋冇貨或者唔比貨 甚至件野原來已經停產
個客就仆得街

跟住有時啲客唔知就上嚟我地度屌鬼
再對上大客 連鎖電器或百貨 又會嘈我哋係咪平價比貨佢
你講岩一半
其實好多電器唔會隻隻check
尤其係電話/電腦呢啲出貨量大既產品 可能只係5抽1/10抽1/50抽1咁
咁有啲check唔中都有機會壞架嘛 咁真係壞既佢唔會拎去堆填區架嘛 咁咪整返好再拎返出街賣 咁呢啲咪就係叫次貨
同埋唔同批次真係會有分別
講幾個例子
iphone黃mon
單反個cmos
LG G4底板
我呢啲行外人就唔識咩係次貨靚貨啦
我剩係知道依家啲電器一過保養期或者就黎過保養期就會好容易爛
住緊新樓發展商built in 西門子抽油煙機一年鬆啲已經爛咗燈既電子板 要師傅黎裝過好彩唔使俾錢
發展商落貨斷估唔係次貨啦掛
食屎啦built xxx 呃我老公落訂1千蚊hold貨
後黎話無貨我老公屌到佢化灰先肯退訂
BBE買過洗衣機 電磁爐
友和買過電熱水壺 steam iron
細舖仔買過抽濕機
全部行貨正常操作有保養
平實有鬼鼠野 做過電器 佢地d行同乜乜聯會全部都有定價
令我諗起之前有條片
NOTEBOOK.賣完又賣
可以賣3次
成屋家電全部都係price度買
都唔知幾耐冇係大鋪買家電,大家保養都一樣,點解要係大鋪買
兩間都聽過話黑店 .. 最近裝修要買都唔知點揀
最衰冇教協 friend
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞