家庭電器用家協會 d電器點解咁平

47 回覆
1 Like 4 Dislike
我睇到好多電器都平過其他地方好多 件件都平成二三千蚊
有冇巴打知道點解?
D電器本身就係咁平,只係出面標貴左
出面貴姐
lm
即係呢間野買都係冇問題?
來貨大家都一樣架姐
有無事都係撞手神
電器唔好搞咁多野
去返大鋪啦
大把呢d鋪都係直接搵代理送貨,你識唔識架
我屋企人有做過相關電器批發代理商staff,基本上好多細鋪都係拎次貨
次貨都有grading,賣得特別平多數係低grade。
但次貨未必係有function上問題,有d可能運送期間花左俾人彈貨。
有d可能有小問題俾人7日退,維修部整完,賣俾鋪仔。
平左俾你,你唔介意大家開心
翻修機原廠整完重出雖然一樣有原廠保養,但翻修機當新機賣唔會犯商品說明條例?
不過我都同意大鋪拎既貨可能會靚啲,始終佢出貨量大,正常廠家第一手貨或者靚貨都會留俾大鋪先。
試過教協買雪櫃,送貨打黎第一句就講:豐澤送貨!
我仲心諗自己幾時買過野係豐澤
(豐澤個門市價mark高教協20%)
搵到證據證明你部機係翻新過就得 有齊哂serial number, 維修紀錄
人地大鋪次貨可能撞過下就話唔要 你到手都唔會知發生過咩事
其實都唔會搵證明,代理俾次貨,其實都係新野,唔係2手,好多都無用過。
都係平有原因的。如果差10%左近,我就大鋪買for sure。
如果差得遠,多數係水貨先做到。
所以大鋪長做長有 細鋪都係食風
尤其大型電器 去細舖真係考運氣
係行貨就得
咪又係同代理拎貨 代理咪又係同番個brand拎
都係果批貨黎 真係唔明有咩好擔心

次貨論就仲奇怪
電器係唔係天然野黎 唔會話有唔同批次就唔同質素既問題
加上宜家啲電器都係工廠同一條生產線啤出黎
同埋有QC架嘛 QC pass左又點次貨呢?
如果QC唔pass都比佢流出市面 咁就係個brand本身有問題啦
咁如果細舖落order佢話要電器供應商直接送貨呢?
送過黎嗰啲都係大舖唔要退返俾廠既次貨?
我唔係喺連鎖店買洗衣機平一大截
照樣都係惠而浦既師傅送貨同埋上門裝機
因為佢哋係用家,唔係炒家
我估same你訂次貨,代理送次貨。
不過都係d運送期間花左,俾大鋪彈貨,又唔洗太介意
BBE 友和嗰啲點解可以有時平過百老匯豐澤嗰啲咁多既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞