如果報vtc 建管hd,出嚟可以做咩?

55 回覆
3 Like 14 Dislike
邊有可能做到,我ff 下好喇
冇錯,望落啲物理比civil 易啲,畫圖比建築學少啲😂
系唔知可以做咩,咩都讀啲,但又唔係同一類型,有畫圖、物理數之類
😂
咁講咪冇希望?🤦‍♀️
現在興 YouTube 拍片。

當一個人做到專業程度,就會出名,得人尊重。
花又好。
烘焙又好。
剪頭髮又好 。

當你做 某件事開心,而又不覺得辛苦,這就是你有天份的地方。真正幫到別人,幫到自已。你要設法找出那個興趣。

因為建築業 ,其實是跟文件,又急又趕又改,压力大,錯又比人罵,失去自尊。
你hd畢業,apply政府合約工,嘗試下先。
不辛苦。人工又二萬up。都岩女仔。除非你鐘意行地盤。
之後再part time 報讀poly u.

好多考牌人士都是ive 出身。
好多工程老闆都是ive。
只要你繼續進修,有熱誠,就是最好的。
學歷純入場卷。
女仔讀護士唔好?
一畢業保你2皮幾以上
做咩on99係出面工程公司捱,又多地盤雞蟲
睇嚟你都熟呢行。
其實你講果啲搵興趣、趁早搵到啱嘅嘢,我都有諗過。就係唔知點搵、點培養,諗番過往喺冇一件事系做得開心而又唔怕辛苦,可以講喺漫無目的咁生活到依家。
多口問句,你興趣係咩,同堅持左幾耐,點發現自己鐘意架?
依家係出現左唔同嘅新興興趣、職業⋯前提係有啲料道🏳️
因為護士要打針,又屎又尿,無熱誠,hea做,對雙方都差,所以樓主才這樣刪除吧.

工程行業人工稍高過文員.
你咁講又可以考慮吓,以前係完全唔知自己做咩,所以揀咗依家果科,講真,到依家我仲係對建築行了解唔多。
無非都係無熱誠就無動力😂雖然有唔少人話做嘢無非係搵到食,但堅唔堅持到係一個問題
因為我發現就算成功考牌,成功做到政府工
原來都是又急又趕又忙又辛苦,職位好大責任.

人生有錢,有地位,有名,有利, 又如何?
但他們開心嗎?
當然修橋建樓是很有意義的事
興趣會改寫你的一生
插人好過日日俾人插
屎尿你臭b咪一樣要照顧
工程好多時番6日同ot,樓主頂得順先好
而且無幾年經驗同學歷都追唔到護士份人工,咪讀完先後悔
岩。
樓主你畢業工作一年後,再重新定位吧。
讀書一年半,又一條好漢。
到時睇下點😂
楊千嬅都是護士出身,之後唱歌。
所以凡事無絕對。愈早搵到自已想做的,人生早d快樂。
女人做建築工程已經贏一半
Building studies?
EG114105 建造管理學高級文憑?
Building studies? 依科Ive Hd出嚟第一份工叫做比較難搵,一來poly BEM & City CEM有優勢過你好多,二來好多工例如AE or AF都要有經驗先會請。

讀building 就做番Builder啦,一般黎講HD AE做大判平均來講都有17-18k,拎住HD做4-5年左右就有機會升E

如果讀完Top up or Degree,人工會上升,做5年builder搵到30k都唔係咩稀有生物。

但真係預成日要Ot,自己個人試過最高峰24日冇放過假。

但總括嚟講依科唔係伏
唔考牌 就無乜所謂既 做大判既QS 工程師都得

再唔係做科文 draftsman

不過得張HD 重要building studies 會係差啲

樓主想做前線 定 想做後面先
建築行業是玩英文文件 + 圖則的行業, 又急又趕,因為要咩飛,責任大
人工高過普通文職

要不斷考試,做最高位,先不會比人蝦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞