如果報vtc 建管hd,出嚟可以做咩?

55 回覆
3 Like 14 Dislike
讀完呢個,好似可以做監工、工料測量⋯但詳細資料就唔清楚。
如果以唔識物理嘅女仔嚟講,想問下監工同工料測量嘅前景同詳情?例如晋升機會、工作情況⋯
發下夢好啦,vtc出來既,日日上樓面,日曬雨淋就有。
我班果2個女,全部都已經轉哂行。
讀護理啦不如,幼兒教育宜家好似都話麻麻地,點都唔好咁睇唔開做地盤,一陣曬到黑哂溝唔到仔就仆街
努力找出興趣,再把興趣變成事業,會改寫你的一生
建築科類
女仔讀 archi 好d,一畢業入政府做,有二萬,
也可part time degree 進修, 再去master,7萬人工up,專業人士
不過工作量很大,文件野,多野錯,多野改,改完又改
已經讀緊,但唔清楚之後可以做咩🤦‍♀️雖然話想目標喺先hd 畢業,但都想知道下之後可以做咩
我已經睇唔開,讀左,在讀中
好主意,但首先要有個方向😭
地盤邊個類別先
已經落咗BS 嘅坑,就唔知之後可以做咩,老師比左建議我嘅,bim 、監工同工測量,但唔知點了解更多
補:工料測量
QS多數岩女仔做既,體力勞動算少,係咁刪數好悶,不過女仔做地盤唔係個個捱到
係比個名吸引去讀
HD畢業咪又係地盤工作lo,然後top up,不過你做地盤預咗OT
1. 80% 做地盤科文,升職是site agent 。行地盤。(不建議)

2.行bim路線,在office瘋狂改圖,ot,都有压力,但算專業,人工正常。有前景。(建議)

3.入政府 做合約工,人工二萬up。

4.做qs 考牌(建議)

5.做bs考牌(建議)

無論點都好。假如你不鐘意,不想。
記住你任何時候都可以轉變,可以晚間進修幼師/其他課程, 去轉行,因為人生好長。

bs是專科,搵到食的科目。識女仔沒畢業人工二萬,細十仔。bs 記住讀完hd,要讀degree。degree 好多專科可以讀。

尼行點都要持續進修。

其實人生最緊要開心。從興趣出發的事業,最能發揮自已,又能幫到別人。假如無心,只想hea,累人累物,對自已都不好。

記住你畢業工作一年後,再重新定位。
不岩就要立即轉。
不鐘意對大量文件野,工程建築圖,
可考慮其他行業。不好迫自已對住不鐘意的事,浪費時間。

因為我眼見好多人都是因為生計而做建築業,心理大压力,很不開心。

建議盡快搵到自已的路。
建築業是很大压力的行業。

原來考到牌 ,都是不開心的。
只是洗濕左個頭,轉不到。

但始終叫專業。當然富二代另計。

希望你盡快問自已的心, 做什麼會快樂,
然後從這個點出發。盡量不好因建築業人工稍高,穩定, 而麻痹自已。
你讀緊都唔撚知自己讀乜?
有閪建議入政府
thxx
系呀,一腳踩左入呢科
女仔做工程一定要係UGC工程畢業然後直入政府GE,其他咩HD 上top up就咪試啦,浪費時間青春
thxxx 好詳細,不過都係勸緊我搵有興趣嘅科🤣
做有興趣、鐘意嘅野,緊想架,但仲搵緊。以前唔知自己可以做咩、有咩興趣之類果陣,係勁迷茫、勁頹。冇科感興趣,所以揀左呢科。
依家去搵、去學新野,都唔知黎唔黎得彻同點搵。
我依家都想定個初步目標,畢竟未真正做過全職果啲,又接觸得好少野,坦白講真唔知自己出黎之後會有咩感覺同變化。
你講果個有啲似「Ikigai」,適合咩?擅長咩?想做咩⋯
都唔知自己有點咩😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞