tesla女司機又出事停車場撞牆仲唔停

110 回覆
178 Like 6 Dislike
係四驅車過彎呀
其實我覺得one pedal drive好on9

要用regenerative brake唔一定要放腳就拉慢架車,大車用retarder輔助減速一係用棍控制,一係駁落brake pedal,輕踩迫力就著retarder,唔明點解私家車唔可以照跟

電車明明行車時可以放腳coasting由佢自己去,偏偏個濕鳩one pedal drive係都要迫你踩住個油門

利申:未揸過電車,有錯屌細力啲
係啲人賴得就賴啦
尖叫比油喊

基本野啦
證明連elon musk都搞唔掂港女司機
但係架車仍然有brake pedal
佢好明顯冇踩
用外力轉彎
唔好咁啦人地要claim保險架
望到架車都痛
如果喺中國
Tesla 會比個女人告到仆街

其實電動車同小朋友玩嘅四驅車有咩分別
https://lih.kg/2553978
Tesla 有得set 放腳會慢溜,Neutral 或者 brake 停
其實揸得熟,就會覺得 brake 停仲好
因為停定佢會自動handbrake, 包括上斜路
市區揸車好方便
咁闊都撞
好似又話新款變咗冇得較嘅

one pedal drive最大鑊係揸慣咗one pedal會唔識踩迫力,尤其是新牌一開始就揸電車嘅人,平時唔踩開有突發事時一定冇咁快反應踩迫力

平時過燈有時會放定隻腳上迫力面,有傻鳩衝出黎就一腳踩落去,但係揸電車就要踩住油門行
未揸過就收聲啦
油門當brake下話
人地試下係咪可以好似細個玩四驅車咁過彎姐
你個腦空咗好多位
自己唔識踩brake?
就算我當佢手車屎,撞完都仲唔識停?女人渣車好撚多問題
即刻加速走人
regen brake識用嘅話其實好好用
仲可以回收電

利申 揸緊
片主應該好驚佢繼續向前衝 
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞