冇錢米學人買樓啦! DLLM!

482 回覆
5176 Like 29 Dislike
冇錢就米學人買樓啦
屌你老母!!!
人買你就要買? 講起就嬲!

是咁的:
話說我阿哥同佢女朋友都係公務員。
準備結婚,想買樓。
佢自己得40萬儲蓄,首期都唔夠。

於是左R右R,問fd借,問親戚借。DLLM!!
自己既事自己搞掂佢啦好心!
又問老豆借30個,都唔夠!

仲想我借30個俾你,我唔肯借,就話當冇左我呢個細佬

大佬啊!我做得果2,3年野,我都有我既目標夢想嫁!!
冇錢就米撚學人買樓!!又擺曬老豆老母上枱做你擔保人!

我唔會借的!!

你地話我有冇錯!?
唔係唔信你 有無圖可以睇下呀
佢地而家人工加埋先得5萬
話到max point加埋有8萬,到時一定有錢還
佢女朋友有份比你屌?
就係冇

所以更加唔會借!
到時阿哥變阿偉
有冇巴打都有d咁既屋企人 or 朋友?
近排坐車都成日見到人攞住新盤樓書,問屋企人首期
鬼唔希佢地斷供,俾人斬到一頸血
有少少志氣嘅人都唔會入政府做啦

我就老閪都唔借,佢班契弟五點放工,日日無所事事去睇樓 ..... 樓就你買,錢就我出?

我抽ibond都2釐!
買垃圾中電收息4釐 !
買 REITs 收6釐!

好聲好氣問就借
呢pair 完全唔儲錢都敢入市,仲要喊
勁on9

https://youtu.be/uY17JM9v5QE
加到8萬要幾多年?
人工未到8萬咪一世都還唔到錢?

做公墓猿?排公屋啦
痴線首期都要咁樣借,唔借俾佢仲要話冇當冇左個細佬,呢d人一定唔會還錢

我建議你都同你老豆借,防止你呀哥"借"鳩晒,當幫你老豆儲錢,俾你呀哥借左就乜鳩都冇
每家人嘅相處方式都唔同,有d 唔洗開聲,聽到話想買樓,一家人夾手夾腳成事
而你個case係你啊哥太老馮,以為你係細佬,一定會幫硬,仲要唔幫就反面,佢都好L自私下。
不過照咁睇,閣下嘅家庭教育都唔會好得好邊
重點我屋企唔係有閒錢果d,
個個都有壓力,做乜鳩要搞着我
咪撚借呀 屋企人錢最難追 到時佢要供樓 咪撚望佢會還錢
就算唔變阿偉,我諗最快都要20年後先至有機會還。依家佢地首期都唔夠,中途一定供得勁辛苦,個個月清袋。要等到20年後,銀紙貶值夠多,佢地人工又加到頂,又有一大舊錢係戶口,嗰陣應該會還錢………………掛
呢D唔係借架啦, 直頭係資助, 唔會還
10年後就變左樓主話:你再唔還就當冇左呢個呀哥
借完首期比佢,仲要裝修,電器家俬,供樓,管理費水電煤,老實講,佢好難還到錢比爸爸

搞唔掂就唔好結婚住,一係就做住租租先,而家租都算平
借撚咗係咪我有業權先
死都唔好借, 會拖慢你人生進度
家教都有既,但阿哥係好小氣果d人。
佢同我都算係有個專業

但我主張移民,覺得係香港生活買樓都on99
佢話租即係幫人供,幫人供不如自己供
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞