躺平係支那用語 香港應該叫咩?

445 回覆
401 Like 31 Dislike
香港語境最接近應該叫 "摺埋" (摺埋一邊縮係角落)
一樣形容個人好摺/好頹/好hea/好無鬥心/唔想同人交流
例如:既然點努力都媾唔到女 不如摺埋自己一個生活仲開心舒服

可以好似躺平係支那語境係一語雙關
"不讓躺平 就讓平躺"
"不讓摺埋 就讓埋習"
咩係躺平?????
大家點睇 撚就

平時會講 :做完依part 就撚就喇 收工

由鳩佢 撚就
我一向自稱「妲己(癱己)之後」
肉類切割員 d friend
推 this
但係解釋唔到低欲望低消費
咁躺平都解釋唔到 意思嘅野就要社會慢慢去定義
都瞓左喺到,咪姐係唔洗錢囉
咁不如叫貧富懸殊 不如叫買唔到樓 講個原因去代替行動把撚咩
咁個意思都唔直接啦,你遲下用得多隻字自然就可以慢慢去定義個意思,拚䠋都有個特登嘅意思,係躺平字面上表達唔到
「躺平」基本上係無敵

「躺」是不站不跪不亢不卑,唔做逆民亦唔做順民,乜撚都唔做

而任何中共黨員唔敢反對你躺住嘅姿勢,因為你躺嘅係「平」,冇人敢反對。「平」係一個中庸嘅意思,對人生可以平平淡淡無欲無求,對任何事都以平靜嘅態度

班人完完全全吹你唔漲,所以話係無敵

至於「躺平」去到香港會叫咩?可以學下尊重大陸嘅民意,就叫翻「躺平」,無論改唔改名,都改變唔到背後嘅意念。台灣打lol都有「躺分」一說,就係指咩都唔做去等人carry打贏對手。中文博大精深,冇必要去諗改「躺平」呢個term,佢本身就係最精準嘅term黎,又改又變就多左,就唔夠「平」
你啱,冇人夠你叻,反正我已經瞓好瞓低左,你地繼續拗啦,我做自己鍾意嘅野享受人生仲爽
屌你
笑到我 眼濕濕
死蛇爛屎
佛系
其實有冇人聽過 擺橫
食安樂茶飯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞