躺平係支那用語 香港應該叫咩?

445 回覆
401 Like 31 Dislike
乜鳩都話內地用詞,無讀過書?
躺平邊忽香港詞
你有冇見過香港人用?
躺平或躺平主義是2021年中華人民共和國網路流行詞語,指年輕人出於對國內壓抑的工作文化的失望,與其跟隨社會期望堅持奮鬥,不如選擇「躺平」的處事態度。該詞源自百度貼吧,隨後豆瓣上建立了躺平小組(已被刪除)。躺平被視為是對抗社會「內卷化」的一種方式。[1]中國的資本家和既得利益者對躺平行為嗤之以鼻,聲稱普通人要想過得更好,就不應該躺平;更多的底層勞工回應稱:資本家斥責辱罵普通人的躺平行為頗有一種「地主嫌棄長工還沒累死」的既視感。不想給資本家當韭菜,也不想讓自己的下一輩當韭菜,因此選擇了不結婚、不生子和躺平。

你有冇覺得自己講野有問題?
躺平係代表一種社會現象其實唔洗特別搵個廣東話詞去代替,就算你話hea 都表達唔到個種對社會嘅放棄同無奈嘅反抗
叫內倦化 involution
d 人躺平唔一定完全唔返工,個作者好似一年返兩個月唞十個月 廢青通常真係乜工都唔返
月光族
佛系
低慾望
悟世代
推呢個,本土詞語,又更形象化
和平佔中
著名五毛
我就爛
躺平本身香港書面語都會用,係兩地共通字詞,而又唔係英文等字詞,唔需要翻譯已經簡單易明,可以直接用黎溝通。
呢個只係唔強求 意思唔一樣
躺乜撚野平呀屌你老母
逃避雖然可恥但有用
Hang機
支那現象無需要強行本土化
三和大神你都唔需要突登搵香港字一樣
Don’t make stupid famous
why not叫做廢平主義呢?
咁為之對應肉食女係咩
成功婦人?
唔係 躺平係自願 有得行唔行 佢嗰時係本身就癱 因為太毒無社交能力
人地係出自「不想跪着 不能站着 只好躺着」,
係用動作帶出喻意
你想整個香港版最多咪叫「攤低/攤平/瞓低」
乜撚嘢「本pea」根本唔到肉 畫蛇添足
其實有冇人明白語言同語言之間係冇得100%翻譯到抽象意義、有社會文化作襯托嘅詞彙?

文化同語言係相輔相乘噉構建出嚟,你冇可能同個唔識粵語嘅人解釋「乜嘢叫仆街」、「仆街點樣用」,反之亦然,粵語本身係冇「躺平」呢個概念,你唔可能用粵語詞彙嚟100%表達到「躺平」嘅意思

你既然明白「乜嘢叫躺平」其實你已經用咗北平語嘅邏輯去理解呢種社會現象而不自知
佛系
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞