荃灣警區交通警員駕電單車扮踏單車花式姿勢惹熱議 警方表示正了解事件 如證實有人員違規 定必嚴肅跟進

126 回覆
128 Like 23 Dislike
網上今日(30日)流傳一段影片,內容只有8秒,片段拍攝到一眾單車愛好者在青山公路踏單車期間,一名警員駕駛電單車從後趕至,該警員突在電單車上站起,模仿騎單車腳踏姿勢,期間電單車左右搖晃至少5次,動作風騷,更與單車車手對望。片段所見,該警員口罩未有正確戴好,又在鐵騎上做出危險動作,令人百思不得其解。據了解,該名涉事警員隸屬荃灣警區交通隊。警方回覆表示,正了解事件,如證實有人員違規,定必嚴肅跟進。

該名警員駕駛着AM 6766車牌電單車,估計當時正駛經青山公路。片段見到其車後不遠亦有一名同袍,當時一眾踏單車人士沿青山公路往屯門方向行駛,當到達瀧珀對開路段,一名警員駕駛鐵騎從快線追趕單車手,雙方並排而駛,警員一直注視對方,突然就站起來模仿踏單車姿勢,維持至少4、5秒時間。數名單車車手不禁疑惑側目注視該名警員行為,成功吸引目光的警員隨後加速駛離現場。

警方回覆事件表示,事件發生於今早青山公路青龍頭段往屯門方向。當時涉事警員正在處理一宗有關單車霸佔行車線的投訴。警務人員駕駛車輛執行職務時,在任何情況下均應遵守相關的交通法例及以路面安全為首要考慮。據了解,該警員隸屬荃灣警區交通隊。
我覺得個阿sir几親民
未諗到點拆呀仲了解?
平時好鐘意講證據架
宜家成條片係度仲要證實有無違規?
已糞斥
我覺得呀sir 冇錯喎 應該要加呢個動作入日常執勤
咁快已經出定稿轉移視線屈人踩單車

外國訓練項目
輕微過衝紅燈,即刻升級加薪!
隻曱甴肯定無事啦 扮乜吖
叫雞都冇事 點解踩單車有事
最後無事
最後會話單車手挑釁警方在先
又推阿婆落海 強姦隻豬
警方唔排除執法之類啦
算啦,之前拍翼都冇事,今次有咩事呀
阿sir想同市民拉近距離姐
傳出國際先啦
調查=搵緊扮單車係咩國際指揮手勢
個動作應該係提醒幾個單車手唔好霸佔行車線,明嘅明嘅
明顯係「求偶」嘅動作,受唔受媾呀!
扮雀都得啦
呢個都冇問題
阿sir揸車唔駛你教
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞