AS Watson 係咪IT 部全team 炒晒??

449 回覆
255 Like 5 Dislike
垃圾IT
越機叫人幫淨係叫人重新開機
連Lan 線keyboard 都叫人自己去佢個垃圾崗度搵條二手野
Oracle單野又閃左唔知去邊
連隻retail apps都做到不知所謂(又賴晒e com)
冇料扮四條同玩權鬥賴皮之外有咩作為做過?
香港三大西客之一

俾件demo 機佢試, 收返時收唔到

原來班仆街掉左紙盒
仲屌返你唔一早同佢講

好似做警犬咁, 你幾好人係入面做都會變西人
有,警察咪一個列子

上面重問現實有冇
個director 講過d 咩
想知
你地講個IT director係咪linkedin poly同有MBA嗰位
有冇人po個director linkedin望望
對口既buyer 成撚日轉人
你地話好閪嗰個IT director係咪Bobby Ho
好似好閪咁
Talent acquisition team
基本上等如in house recruiter
Actively搵potential candidate比公司vacancy
等公司唔洗比佣 出面d recruiting agency
因為agent referral份份都收錢

搵唔搵岩人
主要係睇recruiter有無knowledge
咁in house搵人 如果有返咁上下經驗
點都好過agency彈d垃圾cv黎 但又收錢
上年收過佢地電話
聽多2句就知佢地垃圾
撚有knowledge
淨係想水人去interview 跑數
果個姐姐都Nice既,
係in人果兩位, 答唔到佢問題會好似777咁笑
入面有飯堂,有醫生睇,好好福利
HR team點都有turnover
同埋d recruiter
可能收唔夠department料就搵人

Agency其實咪一樣
除非係個勁pro主要做你個field Ge姐
不過可遇不可求啦

另外唔知係咪
in-house recruiting唔洗比佣
所以可以比高返少少candidate
不過重點係要講價
見過,first in hrm話成日OT,second in leader,問完錢字裡行間已經話生意唔好budget唔多。最後hr打嚟話咩個lead好鐘意我,問我要幾錢之後壓價,say no之後無回音
通常啲公司錢又唔多,又要長通知期都係閪野。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞