講真依加個社會制度都幾撚仆街

178 回覆
535 Like 20 Dislike
講得出做得到先好
做自僱人士,搵兩三萬一個月
不結婚不生子
排公屋抽居屋/同屋企人住/
不去商場消費,不買無謂野,有閒錢就廉價旅遊(幾千蚊去歐洲都重得)
賺夠儲夠就移民

我開始左幾年
咁似樣d名
關咩事
上一代打工基本上都係窮
係做生意成功/炒樓又或者專業人先會發達
呢個post唔係4 5年前以經知咩
傻L咗,泳裝都未俾你睇,仲想摸波皮
多得個垃圾政府,係香港拎綜援先係正解
唔洗交稅,但福利攞到盡
日日訓到遲一遲先起身,覺得悶去翻現金工
你都識講以前啦
以前以前
世界會變架
我無講過抵唔抵死, 係因果關係
調番轉頭諗,連支那人都識得話躺平不被割菜,而香港韭菜就話最大訴求就係上班
其實躺平唔係本來就係針對N無的年輕人黎講咩
以香港黎講的話
躺平根本唔係叫你而家即刻乜都唔做
而係以躺平為目標
即係諗辦法拎公屋咬老綜
咩出街玩 買新手機
呢d本來就唔會躺平撚會諗的事

我覺得躺平就係宣傳緊自由
自己的生活由自己決定
唔好再受社會文化影響 例如一定要努力工作 結婚生仔 一定要買樓等等
努力工作係啱 躺平亦唔係錯
一切社會問題一律都由政治因素引起
依一點無錯, 所有野都可以拉向政治

但都唔可以忽視家族貧富傳承既因果關係, 就算你生存係支那, 你有磚頭既人生一定有保證, 包埋你後代
一個人搵兩三萬一個月 排公屋?

躺平唔係做三和大神

係叫你放棄物慾,盡可能減輕自己負擔
做到過一種令自己開心滿足既生活

你搵二萬過五千既生活,遠比搵六萬洗五萬好
好多野唔係必須係社會強加於人
所以要移民
食餐飯都要4 50蚊 但最低工資仲係37.5
我都想做人生贏家,或者唔駛返工過世
樓價係咁升,好多人供斷都滿頭白頭囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞