杜汶澤鴨血|實試杜汶澤$69三級麻辣鴨血 台灣寧記老闆共同研發湯底 鴨血份量多 阿澤:知我咩料啦!

246 回覆
283 Like 12 Dislike
「你現在可以買到的,我這個一定是最辣的,如果不是怎叫三級麻辣呢,你都知我咩料啦!」知!知你咩料啦!麻辣鴨血又可作火鍋湯底,又可伴飯、伴麵吃,疫情下大受歡迎,不少台灣過江牌子都先後賣斷貨,最近連身在台灣的杜汶澤,也加入戰場。

「其實我去台灣後,就發覺很喜歡吃這種麻辣鴨血,市面上買到的也不夠辣,我就很想出一個很辣的,因為我外父本身很喜歡吃辣,他整天揶揄我介紹給他的食物不夠辣,我就想出一隻很辣的挫他銳氣。」外父刺激下,他託朋友介紹認識到台灣寧記的老闆,跟他提起這事,便共同研發了一款新的麻辣湯底,「比市面上所有出品也辣!」

一盒內有一包麻辣鴨血料理包、一包寬粉,煮法相當簡單,把麻辣鴨血湯料理包倒入鍋內,加入寬粉,以中大火煮2分鐘,湯滾後蓋上以中小火燜煮6分鐘,即成。湯汁黃金泛油光,辣得過癮有層次,伴隨濃郁花椒、胡椒香,當湯飲亦不覺膩,鴨血約有七至八件,夠大件厚肉,滑嫩非常,索滿湯汁,咬下去相當Juicy煙韌,有驚喜,寬粉掛汁。暫時只在傅珮嘉開設的台灣菜餐廳「尚青商號」買到,每盒$69,或者可到網店www.mit-store.com購買。據知現時網店已售出七七八八,想辣出一身汗,似乎要搶吧!

銷售點:「尚青商號」及網店www.mit-store.com

價錢:$69/盒

連埋運費$80盒離地到
離條撚咩
出面鴨血不嬲都係賣差唔多價
無食開唔撚知係到9up
咁係你買得貴
我去一田sogo嗰啲買都係$6x~$7x
仲未計有啲士多賣$5x
八字頭我真係未見過
連運費?
差個十幾蚊都叫離地,唔係呀嘛
有冇方法唔連運費買到
Sorry誇張咗
師兄識唔識睇字

暫時只在傅珮嘉開設的台灣菜餐廳「尚青商號」買到,每盒$69
你講緊個價離地喎
無睇內文
以為無實體店
藍店360 三十幾蚊一盒
80蚊鴨血對比市面產品唔係貴好多
但我唔會買
連運費貴$10叫離地
懵撚
其他牌子咪差唔多呢個價 點離地?
台灣嗰啲正價都係TWD160左右
計返港紙$4x
係香港啲商家佬炒到$7x你先覺得差唔多
大陸造咪平囉
買謝霆峰果隻囉 好似4字頭就有
又要平又要屌大陸野 邊有得咁
除非真係超好食
台灣幾隻牌子鴨血冬粉香港50蚊都買到
賈以食日都係MIT,正價TWD159
標題都寫住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞