朱庭萱指自撐警後所有KOL job無晒 盧覓雪反問藍營點解唔撐自己人

191 回覆
581 Like 6 Dislike
港台傍晚上載電視節目《視點31》的完整版,節目有不少火花。藝人「玻璃朱」朱庭萱稱,「我自從撐警之後,所有 KOL job 無晒。」她表示,不少撐警藝人在表態後遭到打壓,「無晒 job,你去鬧,鬧廣告商,我哋真係無晒嘢做⋯。」盧覓雪則回應指,阿布泰百貨和 Chickeeduck 出事後便遭到黃營大力「懲罰」,反問「點解藍營啲人又唔懲罰吓啲藍嘅呢?」

朱庭萱表示屬性格問題,藍營的人較低調及和平,「嗰班人淨係搵食。」主持人不禁插咀稱「買嘢都好和平㗎。」

朱庭萱發火斥,黃營搞了所謂的革命,但藍人只想香港繁榮穩定、和和平平搵食,「你話我哋港豬,但我哋淨係想搵食!我哋性格係咁。」

她又表示,藍人不會針對黃營,如在 Facebook 派嬲嬲和報食環署,「我哋唔做呢啲,我哋淨係想搵食。」

港台昨日只轉播出頭7分鐘的剪輯版本,節目討論電視娛樂節目的社會責任。朱庭萱表示,不建議藝人作政治表態,認為會得失另一方的觀眾。

https://www.inmediahk.net/node/%E5%AA%92%E9%AB%94/%E6%9C%B1%E5%BA%AD%E8%90%B1%E6%8C%87%E8%87%AA%E6%92%90%E8%AD%A6%E5%BE%8C%E6%89%80%E6%9C%89kol-job%E7%84%A1%E6%99%92-%E7%9B%A7%E8%A6%93%E9%9B%AA%E5%8F%8D%E5%95%8F%E8%97%8D%E7%87%9F%E9%BB%9E%E8%A7%A3%E5%94%94%E6%92%90%E8%87%AA%E5%B7%B1%E4%BA%BA
港台一日後始上載完整版

港台晚上完成「審查」,並在《視點31》的 Facebook 專頁播出的完整版中,盧覓雪表明不同意,表示任何人都可以在政治上表態,屬於自由和人權,重申捍衛任何人的表達權利。她提到,自己認識不少藍色藝人,但亦沒有和他們割席,「我同我自己交代咋嘛,我同邊個交朋友或者盛。」

然而,盧覓雪認為,藍黃各自表態後的待遇卻有不同,如杜汶澤、何韻詩等,「你見到佢哋就好陰公,明明就好哋哋,但突然間好多嘢就變晒。」朱庭萱隨即稱,在撐警後失去了不少工作。

朱庭萱狂呻藍營遭欺凌

在節目尾聲,朱庭萱又發難,稱網絡欺凌嚴重,尤其以TVB的藝人最為嚴重。盧覓雪不同意,「佢唔落廣告你就話欺凌,講不過去囉。」朱庭萱認為是事實,包括在 Facebook 對廣告商派嬲,再次稱「啲藍人不會欺凌啲黃人」,盧覓雪嘲「因為佢哋唔識係網上世界做嘢啫班人,嘿」,重申源起於社會存在好多不信任、怨憤和仇恨。

朱庭萱斥「咁關藝人咩事呢?」盧覓雪冷諷回敬,「咁呢個關社會嘅錯囉」,重申黃營同樣遭到遭欺凌,及不能不看事件的前半部,即反送中運動所發生的事。
怪唔得唔敢直播條八婆講嘢唔經大腦 串自己友都有嘅
條8婆本身就冇腦
講無job
14年之後明明係奶共派施壓先
好撚記得Lancôme hocc單嘢
而家比人杯返又扮可憐
連燉佢老母都唔揾佢宣傳? 陰鳩公囉...
藍:免費gogogo 洗錢nonono
呢啲條盲閪又睇唔到
梁振英日撚日數蘋果廣告唔見條臭閪講?
點解藍屍係大多數 但會人數上輸俾黃絲
大多數人俾少數人欺凌 咁點解三萬賤賊揸晒武器又係俾黃絲欺凌
佢夠膽咪響港台節目呼籲藍營搵佢賣廣告囉

不過佢咁嘅樣Lancôme 點會搵佢
99.99%藍屍都係自私啦
淨係睇到其他人阻住佢哋搵食/吞pork,點會睇到其他嘢
淨係睇到自己俾人打壓
睇唔到黃絲俾人打壓得仲勁
果然人一藍腦便殘

一日到黑把口剩係講揾食揾食,呢啲係畜牲嘅生活唔係人嘅生活
打你老母壓咩,群眾只有杯葛同排擠

只係有權力既人,由上至下先叫打壓

屌你老母閪,唔識就係咁用
打壓?中共乜撚都政治化唔講?
想搵食?就係想搵食先反送中,反中共囉懵撚
香港一路就係食中西幾家茶禮。邊個搞串個party先仲未知?
條八婆真係正豬兜嚟
幾多人支持香港民主,要面對政治報復你唔講?支持台灣俾支那報復你唔講?NBA莫雷事件你唔講?
搵食,嗌 foodpanda 啦
燉佢老母有梁美芬加持
仲唔使比錢請
仆街啦玻璃豬
最先打壓藝人果個叫共產黨
冇job 咪叫你共產黨比d 維穩費你囉
冇維穩費都幫人維穩咁on9 就抵你死喇
懲罰你唔係幫你搵野係咩?有衝突架咩
盧都算溫和
搵個寸咀d嘅玻璃珠應該拍枱走人
藍人不會針對黃營,如在 Facebook 派嬲嬲和報食環署,「我哋唔做呢啲,我哋淨係想搵食。」
我見佢哋成日做喎 點撚解先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞