求指教! 愛情鸚鵡 隻眼好似發炎

58 回覆
0 Like 0 Dislike
上星期四陪阿媽喺雀街買咗一對愛情鸚鵡⋯
真係唔知頭唔知路

之前好地地,噚日發現隻仔左邊隻眼好似眨吓眨吓⋯有啲紅、發炎咁!
眼泛淚光

上網查,先見到有資料話雀街雀仔會出事!好似話咩「單眼傷風」⋯買前無做過research (土下座

book咗楓樹珍禽診所但係星期五先有得睇⋯
求輕屌、求指教⋯

唔該各位大佬!!!
雀街買眼藥水試下先:
唔得的話多數rip,祝好運,lb新手多數都會中招

以前上果個鸚鵡forum,佢地就話去雀街近界限街其中一間舖買(唔記得名了,外觀算係企理,兩間舖位相連就係)
雀街買眼藥水試下先:

以前上果個鸚鵡forum,佢地就話去雀街近界限街其中一間舖買(唔記得名了,外觀算係企理,兩間舖位相連就係)

唔該晒你啊!!!
我想問會唔會傳染架 因為另一隻又好似無事⋯
雀街買眼藥水試下先:

雀街能記
花墟入雀仔街到最篤個到
雀街傑記個老闆 幾好人
我狂問野都一一解答
雀街買眼藥水試下先:

雀街能記
花墟入雀仔街到最篤個到

就係呢間,一直講唔出個名
雀街買眼藥水試下先:

雀街能記
花墟入雀仔街到最篤個到

唔該大佬!!!!!
雀街傑記個老闆 幾好人
我狂問野都一一解答

我就係喺傑哥度買,咁等我9衝問佢攞個contact!!!!!
雀仔眼疾好易死
之前fb見過人買三隻病雀返去 三隻佢都自己醫返好
雀仔眼疾好易死
之前fb見過人買三隻病雀返去 三隻佢都自己醫返好

我都想知自己點可以醫好
如果想平去馬安山果邊,西沙路動物醫院,果度醫生好好。珍咩異獸我以後唔會去,咩都叫人照x光,要人入院,你無1萬都幾難落樓。

另外想問你隻雀咩狀態?有無唔舒服到宿埋個頭係後面,同坐籠底?
如果想平去馬安山果邊,西沙路動物醫院,果度醫生好好。珍咩異獸我以後唔會去,咩都叫人照x光,要人入院,你無1萬都幾難落樓。

另外想問你隻雀咩狀態?有無唔舒服到宿埋個頭係後面,同坐籠底?

我之前有隻雀都係死左,我傷心左好耐。開頭只係單起隻眼,我都以為眼疾買眼藥水就得。點知原來唔係咁簡單,我好遲先帶佢睇醫生,醫生話可能鸚鵡熱,佢最後救唔返,係我手掌度斷氣,我永遠都記得。

如果發病無耐,好多時都醫到既

我之前有隻雀都係死左,我傷心左好耐。開頭只係單起隻眼,我都以為眼疾買眼藥水就得。點知原來唔係咁簡單,我好遲先帶佢睇醫生,醫生話可能鸚鵡熱,佢最後救唔返,係我手掌度斷氣,我永遠都記得。

所以快d帶佢睇醫生,香港睇雀仔無幾多間,我先後睇過3隻鸚鵡,我睇上面果間都係幾百到千幾左右。

鸚鵡生陳代謝好快,佢病一日等如人類病8日,所以唔好拖

所以快d帶佢睇醫生,香港睇雀仔無幾多間,我先後睇過3隻鸚鵡,我睇上面果間都係幾百到千幾左右。

另外就係佢病既時候盡量小打擾佢,因為佢去到新環境,佢驚,好容易就發病。你最好將個籠幾面都用布蓋住,留返一面比佢透氣.
如果可以比個平既底佢企,減少佢體力消耗。

另一方面就係糧食,糧食係超重要,我記得鸚鵡好似要食8十幾種糧食,特別維他命A,對佢地抵抗力最重要,無營養食藥都唔會好。

你而家病左,試下買牌子:哈里森既高營養奶粉喂佢。呢個牌子應該係最好既。
當佢好返,你慢慢轉糧,轉用哈里森高旦白合成糧,合成糧有曬佢地要既營養。

如果你長期餵佢食谷糧,佢會無營養,易病又快死。

另外就係佢病既時候盡量小打擾佢,因為佢去到新環境,佢驚,好容易就發病。你最好將個籠幾面都用布蓋住,留返一面比佢透氣.
如果可以比個平既底佢企,減少佢體力消耗。

另一方面就係糧食,糧食係超重要,我記得鸚鵡好似要食8十幾種糧食,特別維他命A,對佢地抵抗力最重要,無營養食藥都唔會好。

你而家病左,試下買牌子:哈里森既高營養奶粉喂佢。呢個牌子應該係最好既。
當佢好返,你慢慢轉糧,轉用哈里森高旦白合成糧,合成糧有曬佢地要既營養。

如果你長期餵佢食谷糧,佢會無營養,易病又快死。

重有買d鸚鵡用既維他命沖劑,加小小係佢水度

佢都尚算精靈,係少少攰,我book咗楓樹珍禽,要星期五先有位! 馬鞍山是咪易預約啲?

請問果啲維他命係雀街有,定邊度買好? 大佬有無得加telegram傾?

唔該大佬心得/////// 受小弟一拜!
天后都有個鬼佬醫生識睇雀

鸚鵡熱幾乎係新手必經
我自己試過一隻,幫朋友處理時又一隻

鸚鵡熱幾乎係新手必經

咁是咪買眼藥水? 定醫生? 樓上又話咩珍禽異獸唔好???

佢都尚算精靈,係少少攰,我book咗楓樹珍禽,要星期五先有位! 馬鞍山是咪易預約啲?

請問果啲維他命係雀街有,定邊度買好? 大佬有無得加telegram傾?

係,維他命雀街有得買。

睇醫生要快d,星期五,對隻雀黎講等於人類等左18日,雀可以惡化得好快,快d帶佢睇,
我睇幾次都即日有得睇,不過你要打去問問。

上網查下 或打去問下西沙路寵物醫院。

鸚鵡熱幾乎係新手必經

咁是咪買眼藥水? 定醫生? 樓上又話咩珍禽異獸唔好???

唔好買眼藥水,你一定要比醫生睇睇,睇下佢真正發生咩事。
珍禽異獸我以前都帶過我死左果隻雀去睇。不過個醫生似廿幾連捉隻雀點捉都唔識,之後同我講咁睇我check唔到架,要留院同照x光,即刻開左張5,6千蚊既單比我,只係包x光,麻醉,同留1日院。之後可能又要留院再每日計藥之類,你無1萬都幾難落樓。

之後我比左500幾蚊疹金就走左,無睇佢,我覺得完全比人當水魚咁禁錢

係,維他命雀街有得買。

睇醫生要快d,星期五,對隻雀黎講等於人類等左18日,雀可以惡化得好快,快d帶佢睇,
我睇幾次都即日有得睇,不過你要打去問問。

上網查下 或打去問下西沙路寵物醫院。

西沙路剛剛打要星期一先有
大路你有無telegram / line? ??

唔好買眼藥水,你一定要比醫生睇睇,睇下佢真正發生咩事。
珍禽異獸我以前都帶過我死左果隻雀去睇。不過個醫生似廿幾連捉隻雀點捉都唔識,之後同我講咁睇我check唔到架,要留院同照x光,即刻開左張5,6千蚊既單比我,只係包x光,麻醉,同留1日院。之後可能又要留院再每日計藥之類,你無1萬都幾難落樓。

之後我比左500幾蚊疹金就走左,無睇佢,我覺得完全比人當水魚咁禁錢

你睇果間係邊間珍禽?
各位大佬有無telegram?????
我:yasushichan
求加!!!!!
各位大佬有無telegram?????
我:yasushichan
求加!!!!!

我無telegram同line,我而家返緊工,我盡量有空都會係度回覆你,我聽日先會有時間,我聽日加你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞