繼續住公屋 vs 買租置屋

68 回覆
2 Like 34 Dislike
年老可以唔計,但同住家人入息會計
所以樓主搵緊幾萬佢老豆都係攞唔到老綜
遲啲都唔會一齊住嘅
巴打做咩工,搵到咁多
不過樓上有個巴打講得幾啱

如果遲啲唔一齊住,你老豆要入住老人院就好大洗費
講緊私院院租都一萬左右,未計尿片奶粉等雜費
你地要肯定肯幫佢呢筆洗費先好買,如果唔係到時都係賣樓收場
你係住戶可以加你名
但業主一定要有戶主名

唔係個個拎間公屋去賣咪好正
Poly 三寶嗰啲
好多人去老人院前會用送贈方式畀自己D仔女
1. no need 簽衰仔紙 now
2. 有得拎綜援 (自住 not count)
排老人院要睇埋個資產?
唔洗,但而家排政府資助院舍都耐
買咗綠置 兩老最多65歲後剩係拎到長者生活津貼 大概加埋7000蚊
到時如果你哋結婚搬走 唔肯俾家用佢哋 邊個幫佢哋供樓? 做保安做到70歲啊??有咩病痛要睇醫生 7000蚊生活費又夠唔夠??
定你諗住結咗婚老婆肯一齊住啊?相見好 同住難啊。

佢依家有屋住 老咗拎埋拎綜 兩人加埋有8000。
夠洗之餘 社署幫佢俾埋租喎。
公院睇醫生又唔洗錢喎。
再老啲要入安老院舍又多幾千蚊資助喎
住房 生活 0壓力 唔洗憂
你哋有孝心 過時過節俾小小 生活更好

知唔知年中幾多得1個私樓單位嘅老人家庭
無乜社會福利
最後要做逆按揭 按返啲錢嚟生活啊
辛辛苦苦捱完層樓最後都係俾返銀行啊

你依家逼佢買嘅係等佢臨老先有生活壓力

對大家都最舒服嘅路係 佢地60歲就拎老綜 乜到食政府
年長又唔洗理寬敞戶 唔洗搬
兩老有政府養 你同細妹可以做仆街仔 完全唔洗擔心佢哋 唔洗俾家用都得 自己專心儲錢 結婚買私樓生B 自己顧自己

到佢地80幾歲(自己睇佢地健康情況再預早預遲都得)食咗政府起碼廿年 賺超過300萬
之後唔想浪費間公屋
而你哋經濟又鬆動先再入表買綠置或居屋
養埋佢地到天年 先當間屋遺產貨收返
係長者隊先要
普通隊唔洗
你交間公屋出來
其中一個家庭成員做業主就得
所以聽過一單
綠表個仔做業主
幾年後父母居屋除名(非業主只係家庭成員)
又重新申請過公屋
平就係平,但到時維修費要比
唔好諗住人有你有心態
一係買居屋好過,話晒大家都係業主,D人有多啲公德心
老閪都買啦
佢同傾下你出錢買同比老綜到你老豆死
佢死左層樓歸你
租置屋邨8成人都買左
都係業主
其實逆按揭唔係啲咩蝕野,業主死左之後繼承人只要限期前還清之前借既錢就可以買返業權,即使還唔到,銀行賣樓後有剩既錢繼承人可以拎返。
其實老人家只要有樓,老左又有生果金呢啲,其實生活唔會好困難,佢仔女又會俾家用,每人3千咁,其實足夠老人家每日都飲個靚茶
業主始終係佢老豆
佢老豆唔想冒呢個風險
想食老綜住公屋 0壓力
政府100%保證 公屋老綜養到佢老喎

仔女未結婚就緊係對老豆老母好啦
到自己結咗婚 你另一半一定係想自己買樓有頭家
想兩邊都無乜養老壓力 想你份收入百份百洗係自己頭家到
供樓俾家用 仲有買咗單位俾管理費 差餉 維修
加埋7.8000走唔甩. 有病痛就仲大獲

點個仔女結咗婚 會唔會做仆街仔斷供同唔俾家用先
大把連登仔話搬走無一齊住就唔俾家用啊

所以在佢老豆立場係唔買正確

如果樓主係孝子 專業人士收入高 想令家人生活得好啲
或堅信將來養兩頭家都無壓力 或者第時老婆肯同佢一齊捱 幫佢供老爺層樓同老爺一齊住
或堅信第時阿妹嫁咗都會好照顧娘家 同佢一齊幫手養父母
咁就去馬啦
咬老綜,住公屋,攞生果金零成本
唔買都合理
做租戶煩少好多嘢

你咁高人工,結婚2個一定買到樓,無謂嘥咗個quota
係差在你啊妹第時份收入點,同有冇諗住結婚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞