繼續住公屋 vs 買租置屋

68 回覆
2 Like 34 Dislike
講少少background先:
一家四口住緊一個公屋單位,老豆收入萬幾(差唔多60歲),阿媽冇做野,我搵緊3萬幾4萬(26歲),遲啲會升職,個妹就今年fresh grad
呢排我個妹就提議試下抽去買租置屋(幾十萬都係),十成25年按揭,唔使首期,除番開都係兩三千一個月,其實同而家公屋租金差唔多,但係就叫做可以有個物業。我、妹同阿媽就非常支持。
但係我個老豆就極力反對,話第時遲啲係「業主」嘅話,老左冇得拎綜援(P.S. 佢打算遲啲搵我同個妹去簽衰仔紙),冇咗啲福利咁,又驚我地遲啲兩兄妹會因為錢銀問題而唔理佢或者畀少咗家用,搞到佢臨老過唔到世,有得住唔得食咁。
應該點樣勸佢好完全同佢個窮人思想溝通唔到
https://www.info.gov.hk/gia/general/201902/20/P2019022000260.htm

其中,在資產審查方面,合資格申請家庭(主要為那些有年老、殘疾或健康欠佳成員的家庭)的自置自住單位的價值可獲全數豁免計算。這安排是希望讓他們能夠繼續在原有的物業及熟悉的地區安居。
搵機會白表居屋搬出去
65歲自住物業拎生果金都$3800
好似有啲灰色地帶咁?
你老豆係戶主
佢有決定權,老人家想臨老有個屋企唔想冒險唔出奇

你覺得佢窮人思想你咪除名出去買私樓
梗係要物業啦
26歲近4幻
想做樓主男朋友
你老豆啲咩理由嚟

月供差唔多錢咁計緊係買
就算老豆要反面都照買
其實佢交緊平租
真係唔需要諗住買
如果老豆係戶主,憑咩同佢反面
一係拆名自己買樓囉
你地另外買算啦
呢個單位要上身做按揭 第日有另一半想買樓果陣你就企撚左係度
老豆係戶主都反對既就重好 唔洗諗
佢係戶主
佢想點咪點

Anyway, 自住物業唔計資產,照可以申請生果金
但我當唔當係已經首次置業?
我已經有筆錢 打算自己上車架喇
佢想要埋綜緩啲錢 但佢驚之後冇得拎 又令我地開支大咗
唔計 你唔係業主就得
但全家得你有資格做足按揭 你唔供返3 5 7年都好難再另外置業
咁唔好搞老豆間公屋喇
佢養老架

自己儲多d上車啦
咁多人抽
仲有重建戶
唔係頭no.都唔會買到大過你依家果間
我阿媽先係戶主
見你話租置樓幾十萬 不如你搞掂自己先再揀老豆間屋
業主剩係寫一個人名咪得,你或者你妹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞