有冇巴打對打坐冥想有心得

38 回覆
3 Like 2 Dislike
喺舊登有跟開個Po講冥想

最近每日都抽十幾分鐘打坐
但係思維功夫唔知應該點做
成日都會入妄想或者訓覺嘅狀態

睇下有冇巴打有心得
想學嘢 功課同生活壓力大 想學下借呢啲嘢放鬆
我地佛教學校 去到中六每堂佛學都要練習唔同既禪修
心得就係 除左佛陀同訓教 基本上無人可以到達無心境界
無心好似係咩都聽唔到 唔會俾外界干擾

佛教學校係咪好多mk

佛教學校係咪好多mk

一啲啲 我係f1時候有班mk仔讀中三同埋佢地跟左人聽
佢地都好似留左好幾年
好彩第二年佢地就全部俾人踢出校
咩學校都有啲mk同弱智 不論band1 2 3佛教同天主
不是定理 mk都是七
近排開始想試下冥想
但係上網睇完啲人介紹之後 覺得成件事好虛無
有無巴絲可以比啲建議初學者?
近排開始想試下冥想

近排開始想試下冥想

我覺得少限制反而能易入手
一開始追求好靜咁平只會更亂入唔到手
又或者一開始就打坐廿分鐘
只會搞到無心機開始

十分鐘八分鐘入門
唔夠再加上去
可以教鬧鐘提醒自己
唔洗心掛掛

聽佛學老師話 如果想冥想其實最簡單就係坐係到咩都唔做 放鬆自己 要打坐同做手勢係想追求更高層次先做
初學既只要坐係張凳到,合埋眼,專住呼吸就夠;唔好太執著無念,專注當下呼吸就得
妄想就有心得
留名學野
初學既只要坐係張凳到,合埋眼,專住呼吸就夠;唔好太執著無念,專注當下呼吸就得

係咪就算個腦發夢FF都可以由佢
岩岩個腦係咁跳黎跳去 但係冥想完 啲嘢就會唔記得曬
留名
一嘢留名
會唔會坐坐下瞓著
會唔會坐坐下瞓著

呢個係我而家遇到嘅問題
ios 有個app 叫headspace
個鬼佬唔知去印度定nepal 修行過黎, 有上過TED

利申:經常失眠,個app我拎左黎助眠
好想知啲人點樣唔訓著又放鬆到
打坐左好幾年唔知岩唔岩
不過我自己既方法係腹式呼吸+慢慢focus係呼吸度
一路呼吸一路數住 1.....2.....3.....4..... 咁
慢慢就會feel到個人輕飄飄之類
下一步係點就真係唔識 求高人指點
初學新手
打坐見到有畫面既野,係咪我專注力唔夠
係個半空既地方企左係樓梯上面,
後面遮係我樓梯下面係度開左既門
我望上係同樣既建築,冇人,得好多門同樓梯
啱啱學成出山
師承ancient one
控制自如 不過要有野幫助先入到去
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞