《終末的女武神》第45話 零的哀傷 附動畫化情報

536 回覆
23 Like 4 Dislike
預計最後都係係感化佢
釋迦鬥波旬

佛經上說,魔王波旬害怕悉達多太子(釋迦牟尼佛)真正覺悟,而影響魔王的權柄,於是想阻撓他圓成佛果,就派了三名魔女來誘惑太子:一名特利悉那(愛欲)、一名羅蒂(樂欲)、一名羅伽(貪慾)。她們盛裝嚴飾,凌波微步來到悉達多太子前殷勤獻媚。但太子深心寂定,對魔女淫蕩的挑逗視而不見,毫不動心,猶如蓮花出污泥而不染。魔女竭盡種種妖嬈之態淫媟之狀,太子訓誡她們道:「你們形態雖好,心不端正,好比精美的琉璃瓶滿盛糞穢,不自知恥,還敢來誑惑人嗎?」使魔女得見自身惡態,只見骷髏骨節,皮包筋纏,膿囊涕唾,魔女意念一轉,匍匐而遁。

魔王見魔女引誘沒有成功,十分震怒,他自恃神通,帶領眾魔毒蟲怪獸,帶上毒雷毒箭,來到悉達多太子座前。魔王威脅說:如果太子不立即回到皇宮去享受榮華富貴的生活,就讓太子粉身碎骨死在樹下。悉達多太子專心修行思考,對魔王的威脅如同沒有聽見。魔王命眾魔刀箭齊發,太子身發淨光,眾魔盡皆跌扑,刀箭都不能挨近太子的身體。這時天空一聲巨響,護法來幫助太子,將魔鬼全部驅散。[10]

如此一夜後,悉達多太子終得以成佛,號釋迦牟尼佛。
是的,經文係咁寫可能都會跟番咁
算啦 釋迦一定會贏 咪比浜仔威多一陣
唔係屈裝佢地一早輸左啦
最後一頁嗰濱仔樣已經輸左
呢套野漫畫又幾好睇
建議睇埋動畫,亞當vs宙斯睇到哭左
我見動畫比人屌到仆街
垃圾到哭撚左
製作太廢,好多廢話
我就係知 依家睇到最新又要等佢出 聽講作者出得好慢?
月更,問題係有冇人漢化,因為bilibili買左版權,漫畫網埋封晒
彿祖唔係有好多神通既咩
天眼通 神足通 他心通等等
淨係一招未來視好撚廢喎
呢套野有d膠,想邊邊打蠃都係作者話是

唔係套套漫畫都係作者話事架咩
投票互動故
呢啲無腦漫睇到好熱血
呂布
問題係佢每三四話轉一次主角,佢又可以隨意寫邊個招攻擊勁d好快會人類狂贏?
PowerPoint 出第二季
powerpoint jack
出得好慢 幾時有51話
呂布係群雄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞