【LIHKG User Script】【Libel】會員標籤插件(大更新)

1001 回覆
475 Like 33 Dislike
呢啲標題喺時事台係咪注定冇運行
俾啲引戰狗搶哂個熱門
lm
我有問題
請問block user係咪將blocklist download落我device再由我自己用script block?
即係我可以突破2000 block user limit?
thx
唔明你講乜
呢個插件同連登嘅封鎖用戶冇關係
即係無用啦
我已經到左block上限
由當你有10000個5毛標籤
我只能block 2000人
咁我都係要睇到一班垃圾spam晒成個版面
我自己就唔建議Block五毛嘅
因為要知道佢哋出咗咩Post,回覆咗啲咩
再將佢哋嘅事蹟發揚光大,令多啲人認識佢哋
Block五毛只係自己眼不見為淨,對其他人冇幫助
問題係當全個版面都係無意義既post
而睇唔到真正有意義既討論
咁上討論區既意義就本沒倒置了
呢個係管理員嘅責任
真心管理不善...
如果你另立門戶再搞一個討論區我會支持
你既理念好好

我覺得可以匯入匯出blocklist
將blocklist save係local, 用user device既運算能力做screening
當block人就係local blocklist加多一行
然後update比server end既user data入面既user blocklist
user用其他device登入再同步server全面既user blocklist去local
咁就可以減低用家block 5毛既成本, 同時用低成本維持討論環境
多得block上限, 依家連登同屎坑無分別
我會慢慢減少使用, 最後棄用
入面not全面
其實呢個插件嘅目的係想發揮社群力量
鼓勵大家發掘一啲特別嘅會員,用自己嘅觀點記錄低
日後當發現呢啲會員又發表一啲有爭議性嘅言論嘅時候
可以令大家盡早喺參與討論之前了解咗呢啲會員嘅事蹟先
然後先判斷係咪仲想參與討論,或者改變一下自己嘅立場
問題係對方會有應對
已經係國家級有組織既應對
方法就係spam stupid post every fucking where
spam toxic reply every fucking where
久而久之, 只要影響正常討論
討論區本質上既功能就會失去
而且not已經
咁呢個就係會員質素問題

想像下如果社群力量夠大,多數用家都去幫手「狙擊」
當某位會員一出Post嗰陣,已經有好多人喺嗰個Post留低佢嘅事蹟嘅話
原本唔識佢嘅人都會即刻知道佢係一個咩人
咁其他有腦嘅人仲會唔會中佢計?
明知佢係引戰、假膠、出廢Post都仲幫佢推Post?
如果對方只係想影響正常討論而唔係想影響輿論呢
例如咁樣: "覺得唔港女著咁少同做雞無方別? (18")"
下面既回覆係: "9成9公屋賤種點著都係公屋妹"

之類既垃圾post同reply, spam滿所有地方
係人都知佢有問題, 呢點亦唔需要社群去標籤
只係呢d post同reply會淹沒所有野

如果我識it我真係會整個討論區
咁你又唔可以話呢啲係垃圾Post垃圾Reply嘅
只係人哋真係想討論呢個話題
而有偏激回覆亦係個別會員嘅事,偏激亦唔一定垃圾
人多嘅討論區就必然有呢啲問題
所以呢個插件就係幫大家容易啲記錄同辨認一啲自己或者其他人標籤過嘅會員
再講
整討論區需要嘅管理理念、手段
比IT技術重要好多
你可以唔使識任何IT
開個罐頭已經有一個討論區出嚟
但係唔識管理就收得皮
高登好高IT技術咩?咪又係管理不善而收皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞