執屋搵到清朝屋契,點處理好? (2)

110 回覆
78 Like 3 Dislike
唔駛羨慕既
可以坐時空機番古代
叫太太爺要留啲寶俾後代

搭單問,點處理好
有打厘印
不過唔係康熙爺年代打
係民國時打
當年太爺俾人夾硬無償收撚哂全部地,拎條命俾佢就有
唔會有啦
農村地,共產左。
手字幾靚,想知點保存得咁好
真係好勁
點傳到落嚟
咁多年
真係一代傳一代喎
想知01抄左文未?
近代在位最長,同最短既皇帝名同時出現
如果第一張係真,相差二百幾年.
乾隆年間既嘢值錢
樓主老豆同阿爺keep得啲嘢好好
留名
陣間如果有張係北京天安門既,有無權收返?
大家都知我國最注重歷史架啦,咩台灣,咩九條線,咩自古以黎...
如果塊地係農村,咪試下而家農村班友仲受唔受你玩囉😅受既每年可能有返啲錢分
樓主我有機會同你同鄉下都唔奇
不過阿爺死得早無機會聽佢話當年
但我細個成日聽我阿嫲講日本仔打到啲嘢
佢又講點樣走難嚟香港避共產黨
巴打祖先應該好把炮大家族大戶人家! 敢問你鄉下係邊嘅?

以下殘體注意

以莫伟为代表的,于1054年自山东随军到广西南征,平判后留守南丹任南丹知州,并授世袭;
莫念一为代表的,于1135年随岳飞南征到灌阳定居;
莫量为代表的,于1333年随军南征到宜山后,到忻城任土知州定居繁衍;
莫先为代表的,于1496年自江宁上元县随军到贵州都匀,留守定居后移到独山兔场定居繁衍;
此外,还有少量分散迁移岭南三省的如:
莫时扬,于明代1465年,从山西大同迁到桂平定居,第5代以后才迁到平南县社坡村定居;
莫起敖,于1640年从广东沿江西上到腾县留居,11年后到平南定居。其中莫起敖长兄莫永仁公迁蒙山县定居;
莫德明同期从广东迁到平南新全村;
莫桂芳于清初从荔浦迁移到平南丹竹镇;
莫宪彬于清初从蒙山迁入平南北河一带定居;
莫秀成封开迁入到南丹竹镇;
連乾隆時代都有300年歷史
Chi sin 隨時俾紅色力量 燒撚左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞