執屋搵到清朝屋契,點處理好? (2)

110 回覆
78 Like 3 Dislike
多謝各位絲打巴打嘅意見, 但其實我仲搵到其他清朝時代契約,都係我地莫氏家族既。

等我一次過post曬今日我老豆執屋搵到嘅清朝文物。 有啲屋契地契,有啲賣身契,有啲係借錢... 好亂呀。我真係唔識點處理 , 又唔知賣出去值唔值錢 。希望有相關知識人士或有興趣人士可以提供意見。

嘩屌有無考古學家
LM
捐俾博物館啦
Lm
捐你老母咩,你唔撚捐啲錢比樓主?
拍賣行唔知會唔會要?
你好多古董
嘉慶個張仲耐歷史過英治香港
無特登保養情況下點樣keep到d紙咁耐 真心
燥狂就睇醫生啦我只係俾個建議
睇清楚 乾隆廿幾年都有就快300年 痴線架咩
手寫契約流傳落黎應該有好多好多
有歷史價值同學術價值,錢銀價值就應該無乜
呢個世界點都有好人,何況我又唔係逼佢
認真答你 根據而家既中國法律,所有市區範圍既土地都充公左,不論你係幾千年前買落定係而家買既,一律只係擁有使用權,而唔係所有權,即使你有證據證明你擁有既個塊地係公有制之前已經有,咁最多佢會俾返個(暫時冇限期既)土地使用期,但呢啲case都要建基於你張契係民國或者共產黨初期個陣出既。至於塊地如果係農村區域,咁土地就屬於成條村既,因為土改左,後來又集體化,咁所以集體化前出既地契都會變左無效。

簡言之 你張契拎黎做古董啦係有用既你啲祖先一早拎咗出嚟
想知樓主今時今日響香港生活如何

好羨慕樓主你家族竟然一代傳一代遺留咁多咁有價值既文件

呢堆文件可以隱約拼湊出一個有關你祖先既故事,起碼你知自己條根係邊度起源

我地好多人根本連太爺姓甚名誰邊度起源都無咁有明確既紙本記載
真?我有喎
樓主屋企D收藏好癲,我都係得一堆光緒同宣統果D龍銀
加返標點符號先!

想話啲紙同啲墨都keep得好靚
黑色墨夠黑 紅色墨夠紅 究竟啲紙墨咩成份
對文物/古董冇乜認識 定係呢種程度係碎料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞