[高級木結他L入] 大家點排呢啲牌子?

39 回覆
4 Like 0 Dislike
宜家有兩枝bourgeois 都係訂嘅
我覺得SC bourgeois Martin collings係類近d
Lowden 本身已經好唔同味道

上面都有人講guitarsofa , 有興趣可以去試lowden
collings 應該guitar store 都有
真係每個人感覺同鍾意嘅都唔同要上手試先知

Furch 其實我覺得真係幾抵玩,一樣價錢我覺得好過taylor Lakewood, 但係淨係用一樣嘅木去比較價錢又冇咁直觀

一樣嘅木係唔同人手上都好唔同,一般覺得平民d 嘅india rosewood 都可以整到好正
Ching介唔介意分享吓你喺邊到訂同咩spec咩價位?
有冇Ching有Santa Cruz嘅結他可以講吓啲聲/實際彈落點?
都想考慮埋SCGC
好似guitarstore 都有
tg?
留名學野
3、4、5都鍾意 另外maton都覺得唔錯
maestro都覺得唔錯 定彈親呢個brand既人都太勁
@t1m2_flies
鍾意Maton九成喺受Tommy Emmanuel薰陶啦
guitarstore d bourgeois係2手
佢唔係代理
價 錢合理
香港代理就另有其人
不評論
我係guitarstore玩過好似有兩支OM
有支係pyramid bridge
好好聲
好撚笑,又sell Furch
講真 佢地個到d collings 我覺得真係一般,完都唔覺得有咩特別,反而支santa cruz 真係唔錯
大家繼續傾下
我聽youtube 同一間鋪頭的review 片
如果唔計木頭分別 我覺得
Santa Cruz, Bourgeois 偏向做暖聲底 高級版Martin
Collings 就聲線有菱角啲 清同明確的線條感
Furch 同Lakewood 就做Taylor 聲果邊 另外歐洲琴頸都比較粗
Lowden 就又暖又圓潤的聲 做有魚絲feel 的鋼線結他
自己試過既感受
Collings 個聲係比較輕盈清脆d
Lowden 就係好響,好rich, 好full 咁既聲
d 聲好大粒,粒粒音都好清

santa cruz 同bourgeois 都係仿martin 類,睇自己鐘唔鐘意martin 聲底,但係bourgeois 我自己覺得條頸好難彈,唔知係咪我試個支既問題

furch 同lakewood 就唔洗放埋一齊比較啦,唔同級數
有冇巴打用開Xlarry, 上網搵唔太見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞